Provincie Gelderland wil 10 miljoen lenen voor duurzame huizen

Voor het verduurzamen van huizen komt tien miljoen euro beschikbaar. Dat willen Gedeputeerde Staten van Gelderland. Het geld komt in een speciaal fonds dat wordt beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Inwoners van Gelderland die hun huis willen verduurzamen kunnen via het fonds een goedkope Toekomstbestendig Wonen Lening afsluiten. Daarvoor betalen ze op dit moment hooguit 2 procent rente. Ze kunnen minimaal 2500 euro lenen en maximaal 50.000 euro. Het fonds, dat samen met Gelderse gemeenten wordt opgezet, is alleen bedoeld voor particulieren. De leningen worden voor de helft gefinancierd door gemeenten, en voor de andere helft door de Provincie Gelderland.

Portemonnee

Gedeputeerde Peter Drenth, verantwoordelijk voor energietransitie: ‘Hiermee geef je mensen de kans, ongeacht de grootte van hun portemonnee, om hun huis duurzamer te maken. Ze kunnen investeren in zon op dak en kunnen van hun asbestdaken afkomen. Zo nemen we belemmeringen weg voor mensen om mee te doen en daarmee kunnen wij als provincie onze inwoners echt helpen.’

De lening Toekomstbestendig Wonen komt beschikbaar in gemeenten die hierin willen samenwerken met de Provincie Gelderland. Gedeputeerde Staten van Gelderland hopen dat zoveel mogelijk gemeenten meedoen, zodat zoveel mogelijk inwoners van Gelderland gebruik kunnen maken van de regeling.

Asbest

Een lening via het stimuleringsfonds kan ook worden gebruikt voor het verwijderen van asbestdaken, als daarnaast ook wordt geïnvesteerd in duurzaamheid. Vanaf eind 2024 zijn asbestdaken verboden. In Gelderland ligt nog 23 miljoen vierkante meter aan asbestdaken. Gedeputeerde Bea Schouten, verantwoordelijk voor milieu: ‘Dit initiatief zorgt ervoor dat het aantal asbestdaken hopelijk fors zal afnemen. Want dat maakt onze provincie schoner en leefbaarder. En mensen worden ook geholpen met een duurzaam huis, we slaan zo twee vliegen in een klap. Ik kan Gelderlanders dan ook echt oproepen gebruik te maken van deze variant van het stimuleringsfonds’.

Ouderen

De SVn gaat vier verschillende leningen aanbieden. De gemeenten beoordelen of mensen in aanmerking komen voor de lening. Ook ouderen, die via bijvoorbeeld een bank niet meer zo snel in aanmerking komen voor een hypotheek of lening, kunnen van het fonds gebruik maken. Voor asbestsanering en problemen met de fundering van een huis is er een lening op maat voor mensen die weinig inkomen hebben en die noodgedwongen hierin moeten investeren.

 

Share Button