Storebrand lanceert duurzame fondsen in Nederland

De Noorse asset manager, Storebrand, betreedt de Europese markt – waaronder Nederland –  en doet dat met de lancering van drie duurzame beleggingstrategieën: Storebrand Global ESG Plus, Storebrand Global Solutions en Storebrand Global Multifactor.
Met EUR 71 miljard (1) aan activa onder beheer is Storebrand Group de grootste private vermogensbeheerder van Noorwegen. Storebrand is al bijna vijfentwintig jaar een wereldwijde pionier op het gebied van geïntegreerd ESG-beleggen. De in Nederland gevestigde Noorse fondsbeheerderSKAGEN is sinds 2017 onderdeel van Storebrand Asset Management en zal de strategieën van Storebrand in Europa distribueren, naast haar eigen actief beheerde beleggingsfondsen.
Storebrand was het eerste Noorse bedrijf dat al in 1995 een speciale afdeling voor duurzame beleggingen oprichtte en heeft daarmee een van de meest ervaren ESG-teams in Scandinavië. Het groepsbrede duurzame beleggingsbeleid, dat van toepassing is op alle beheerde activa, is gebaseerd op bijna vijfentwintig jaar ervaring en op drie pijlers: Uitsluitingen, Integratie en Actief Eigenaarschap. Storebrand meent dat het volledige potentieel van een duurzame beleggingsstrategie wordt gerealiseerd als de drie benaderingen in gezamenlijkheid worden toegepast.
De drie beleggingsstrategieën die Storebrand in Nederland introduceert, zijn:
Storebrand Global ESG Plus
Storebrand Global ESG Plus is wereldwijde aandelenbeleggingsstrategie die de MSCI World Index volgt. Het fonds optimaliseert de selectie van bedrijven die hoog scoren volgens Storebrand’s Sustainability Rating, waarbij bedrijven die slecht scoren en bedrijven die fossiele brandstoffen winnen of koolstofintensief zijn, worden vermeden. Storebrand Global ESG Plus, gelanceerd in april 2017 en beheerd door Henrik Wold Nilsen, heeft sinds de oprichting EUR 385 miljoen onder beheer en heeft sinds de start een jaarrendement van 6,10% op jaarbasis opgeleverd, in lijn met de MSCI World Index (2).
Storebrand Global Solutions
Storebrand Global Solutions is een actief beheerde wereldwijde aandelenstrategie die belegd is in duurzame bedrijven in ontwikkelde en opkomende markten die oplossingen bieden om de VN Sustainable Development Goals te helpen bereiken. Storebrand Global Solutions, gelanceerd in oktober 2012, heeft EUR 226 miljoen onder beheer en heeft sinds de oprichting rendementen van 12,6% op jaarbasis opgeleverd, 1,4% meer dan de MSCI All Country World Index (3). Het fonds wordt beheerd door Philip Ripman.
Storebrand Global Multifactor
Storebrand Global Multifactor richt zich op het genereren van een sterke kapitaalgroei door middel van een long-only, modelmatige beleggingsbenadering die duurzaamheid combineert met vier gelijk gewogen risicofactoren: waarde, omvang, momentum en lage volatiliteit. Het fonds, dat in november 2013 werd gelanceerd en wordt beheerd door Andreas Poole, belegt in 300-400 large-cap en mid-cap aandelen om een sector- en geografisch neutrale portefeuille te creëren. Storebrand Multifactor heeft EUR 2,1 miljard onder beheer en sinds de oprichting rendementen van 11,9% op jaarbasis gerealiseerd, 1,2% meer dan de MSCI World Index (4).
Share Button