NWB Bank doorbreekt grens van € 10 miljard uitgegeven duurzame obligaties

De Nederlandse Waterschapsbank heeft opnieuw met succes een duurzame obligatie uitgegeven, ditmaal met een grootte van € 1 miljard. Met de uitgifte van deze eerste zogenoemde SDG Housing Bond komt het totaal aan opgehaalde duurzame funding voor de bank op meer dan € 10 miljard. De NWB Bank is daarmee de grootste Nederlandse emittent van SRI-obligaties (Socially Responsible Investing) en de bank behoort ook internationaal tot de koplopers. De opbrengsten van deze aan de UN Social Development Goals gelinkte Housing Bond worden gebruikt voor de financiering en verduurzaming van sociale woningbouw in Nederland.

“Wij zijn ontzettend trots om als eerste Nederlandse partij meer dan € 10 miljard aan duurzame funding te hebben opgehaald. Het is extra bijzonder dat dit gebeurt in een week waarin de Nederlandse Staat voor het eerst met een groene obligatie naar de markt komt. Als duurzame bank voor de publieke sector is de uitgifte van SRI-obligaties inmiddels een onmisbaar onderdeel van onze bedrijfsvoering en is het in veel gevallen zelfs gunstiger dan de uitgifte van traditionele obligaties,” aldus Frenk van der Vliet, lid van de directie van de NWB Bank.

De NWB Bank is sinds 2014 actief met de uitgifte van SRI-obligaties. De bank geeft Waterobligaties (Green Bonds) uit voor de financiering van duurzame projecten van waterschappen en Affordable Housing Bonds (Social Bonds) voor de financiering van de sociale woningbouw. Onlangs is het framework van de Affordable Housing Bonds aangepast en uitgebreid naar het SDG Housing Bond Framework zodat de opbrengsten van deze obligaties specifiek ook gebruikt kunnen worden voor de verduurzaming van de sociale woningbouw. Inmiddels bestaat meer dan 15% van de totale funding van de NWB Bank uit duurzame obligaties.

De net uitgegeven SDG Housing Bond maakt onderdeel uit van het € 60,000,000,000 Debt Issuance Program van de NWB Bank. Storting van de obligatie gaat plaatsvinden op 28 mei 2019 en met een looptijd van 8 jaar zal deze in zijn geheel worden afgelost op 28 mei 2027. De jaarlijkse couponrente bedraagt 0,125% en de re-offer price is 99,484%. De lead managers zijn Bank of America Merrill Lynch, HSBC, SEB en Rabobank. Notering van de SDG Housing Bond is aangevraagd aan de Luxembourg Stock Exchange en de Luxembourg Green Exchange.

Share Button