Hoe duurzaam zijn de beleggingsportefeuilles van verzekeraars tegenwoordig?

De toezichthouders hebben de eisen verhoogd van hoeveel geld een verzekeraar in kas moet hebben. Voor banken geldt hetzelfde. Het komt allemaal voort uit de slechtere tijden, toen de hele economie in elkaar stortte nadat alles mis ging in de Verenigde Staten. Het is nu belangrijker, dat de verzekeraars de stresstesten goed doorkomen. Een verhoogde buffer in kas is daarom een noodzaak. Het geld moet natuurlijk wel rendement opleveren. Wanneer je niets met het geld doet dan wordt het namelijk door de inflatie en geldontwaarding op de langere termijn steeds minder waard. Het rendement kan ook gebruikt worden om de premies aantrekkelijk te houden. Het is dus belangrijk, dat het goed goed belegd wordt. Wordt het echter ook duurzaam belegd is de vraag.

Weinig risico’s en een gezond rendement

De zorgverzekeraars beleggen hun vermogen op een risicoloze manier. Het meeste geld gaat naar obligaties. De rentestanden worden hier steeds lager op en men zal dus ook moeten kijken naar alternatieven. Het is daarnaast ook belangrijk, dat ze het geld op een maatschappelijk verantwoorde manier beleggen. Ze beleggen hun geld daarom niet in wapens, tabak, kinderarbeid, corruptie en andere zaken. Zelfs Volkswagen werd geweerd uit de beleggingsportefeuille van Menzis. Er zijn steeds strengere eisen welke de verzekeraars stellen om hun geld te gaan beleggen in een bedrijf. Bij de zorgverzekeraars wordt ook in farmaceutische bedrijven belegd. Het gaat om de 6 tot 10 procent. Het klinkt logisch, aangezien ze een zorgverzekeraar zijn.

Hoe duurzaam verzeker je jezelf?

Natuurlijk is het belangrijk om ook zelf te kijken hoe duurzaam je jouw spullen verzekerd. Je kunt dit doen door voor een verzekering te kiezen bij de meer duurzame verzekeraars en hoe ze hun geld beleggen. Het is de vraag of een goedkope autoverzekering ook wel duurzaam haar geld belegt. Het is nog niet mogelijk om de autoverzekering vergelijken op basis van duurzaamheid van de verzekeraar. Vind je dit echter ook echt belangrijk? Of is het juist belangrijk voor jou om een goede dekking te hebben in combinatie met een lage premie?

Denk aan de toekomst

Het is goed om aan de toekomst van ons allemaal te denken. Wanneer we allemaal een bewuste keuze maken welke goed is voor ons allemaal en onze toekomst dan komt het allemaal goed. Het is belangrijk om niet alleen maar aan onze eigen portemonnee te denken.

Share Button