Publiek investeert EUR 250.000 in Zonnepark Budel

Bijna honderd Nederlanders hebben geïnvesteerd in één van de grootste zonneparken van Nederland. Gezamenlijk is in slechts zes weken EUR 250.000 euro opgehaald als onderdeel van een succesvolle crowfunding campagne. De fondsen, opgehaald via Rabo&Crowd (een gezamenlijk initiatief van Rabobank en Nxchange), zijn bedoeld voor een herfinanciering van het 44 MW Zonnepark Budel, dat sinds de aansluiting op het net vorig jaar november al 12.500 woningen van schone energie heeft voorzien.

Investeringen startten vanaf vijftig euro. De nieuwe 96 investeerders zijn inwoners van Cranendonck en het algemene Nederlandse publiek, en kunnen in ruil voor hun bijdrage elke zes maanden (over een periode van vijf jaar) rentebetalingen verwachten. Samen met eigenaren Encavis AG, een onafhankelijke energieproducent, en Solarcentury, het wereldwijde geïntegreerde zonne-energiebedrijf, pakken de investeerders de klimaatverandering aan en versnellen ze de transitie naar duurzame energie in Nederland.

Om het succes van dit project te vieren, wordt later vandaag een evenement in het Zonnepark Budel georganiseerd om te laten zien hoe ontwikkelaars, provincie, financiële instellingen en particulieren kunnen samenwerken om een betekenisvol verschil te maken in de overgang naar een energieneutraal land.

Evert Vlaswinkel, general manager Benelux, Solarcentury, zegt hierover: “De energiemix in Nederland ontwikkelt zich elke dag. Hierbij wordt zonne-energie een steeds populairdere keuze voor zowel investeerders als het grote publiek als gevolg van de dalende kosten van nieuwe zonnetechnologie en de groeiende vraag om de wereldwijde klimaatcrisis aan te pakken.

“Nederland ontwikkelt zijn zonnecapaciteit steeds verder. En Zonnepark Budel is een goed voorbeeld van wat er op nationale schaal kan worden bereikt. Zowel op het gebied van productie van significante hoeveelheden duurzame energie voor het net als het creëren van nieuwe mogelijkheden voor het grote publiek om een bijdrage te leveren aan de transitie naar schone energie in Nederland. Dit is nog maar het begin van de kansen voor het publiek om te investeren in onze koolstofarme toekomst.”

Marcel Gerritsen, executive vice president Strategy & Innovation Rabobank, voegt hieraan toe: “Dit zonnepark is een fraaie uiting van onze missie om de impact die we hebben op het milieu te verminderen, en als samenleving samen een betere wereld te creëren. Het is echt ‘growing a better world together’. Daarom zijn we trots op deze crowdfundingcampagne. Het toont aan dat zonne-energie kansen biedt voor particuliere investeringen, maar ook dat er vanuit het publiek belangstelling is voor positieve investeringen die een goed rendement opleveren en tegelijkertijd de maatschappij en het milieu ten goede komen.”

Dierk Paskert, CEO van Encavis AG voegt toe: “We zijn blij dat we onze betrokkenheid bij de Nederlandse energietransitie kunnen tonen door te investeren in Budel, het grootste zonnepark in onze portfolio tot nu toe. Het project is ontwikkeld in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Cranendonck, en is gebouwd op land dat voorheen door de Nyrstar-zinkraffinaderij werd gebruikt.

Greg Belland, General Manager Nyrstar Budel zei: “We zijn er trots op dat we bijdragen aan één van de grootste zonneparken van Nederland. Naast het feit dat we één van de meest energiezuinige zinksmelters zijn, laat dit park ook onze bredere betrokkenheid bij de transitie naar een duurzame toekomst zien.”

Share Button