Liberiaanse en Indonesische palmoliegedupeerden halen verhaal bij ABN AMRO

Gedupeerden van misdragingen van palmoliebedrijven in Liberia en Indonesië dienden gistermiddag samen met Milieudefensie, WALHI en SDI hun klacht in bij een financier van de bedrijven: ABN AMRO. Afgelopen februari liet de bank weten dat gedupeerden van klanten van de bank zich konden melden, dat is nu dus gebeurd.

De gedupeerden uit Liberia zijn Terry Doegmah Panyonnoh en Harriet Sayee Saylee. Zij kregen te maken met misdragingen van Liberia’s grootste palmoliebedrijf Golden Veroleum Liberia (GVL). ABN AMRO financiert verschillende onderdelen van het Indonesische palmolieconglomeraat Golden Agri – Resources, wat middels schimmige constructies de eigenaar is van GVL. Terry Doegmah: “GVL kwam met grote beloften voor ontwikkeling, maar we verloren ons land en belandden in armoede. Mensen worden geïntimideerd en lastiggevallen met steun van GVL.”

Palmolievruchten van Hemsi uit Sulawesi (Indonesië) werden ingepikt door Astra Agro Lestari (AAL) waar Hemsi een landrechtconflict mee heeft. Hij is daarvoor meerdere malen in de gevangenis beland. ABN AMRO biedt haar klanten de mogelijkheid om te investeren in  het moederbedrijf van AAL. “Dit land is alles waar mijn familie van moet leven, dus ik zal ervoor blijven vechten en het terug krijgen. ABN Amro moet stoppen met het faciliteren van investeringen in AAL en haar moedermaatschappij Astra International”, aldus Hemsi.

Misstanden al 20 jaar bekend

Milieudefensie wijst banken als ABN AMRO al twintig jaar op de misstanden in de industriële palmolie-sector. De bank weet dus al jaren tot welke schadelijke gevolgen hun investeringen leiden, maar gaat willens en wetens door met het financieren van deze bedrijven. In al die jaren is er niks wezenlijks verbeterd.

¨Voor de landrechtenverdedigers is na jaren strijden in Liberia en Indonesië de maat vol, dus melden ze zich nu in Nederland bij de bank om te horen wat zij nu echt doen om hun klanten zich te laten verbeteren”, laat Evert Hassink van Milieudefensie weten. “ABN riep gedupeerden eerder publiekelijk op zich te melden, nou hier zijn we. Al is het natuurlijk van de gekke dat ze helemaal hiernaartoe moeten komen om hun punt te maken.”

Bindende regels voor banken en investeerders

Op dit moment zijn er geen regels die banken en investeerders ervan weerhouden om forse winst te maken met verwoesting van het regenwoud, klimaatvervuilende oliewinning of kinderarbeid. Daarom moeten er duidelijke Europese regels komen, zodat deze foute investeringen stoppen. Milieudefensie startte daarom drie maanden geleden een petitie, gericht aan minister Hoekstra van Financiën. De minister wordt opgeroepen de noodzaak van nieuwe financieringsregels bij de nieuwe Europese Commissie aan te kaarten.

Share Button