Staatssecretaris Van Veldhoven: “Pensioenfondsen, investeer in de circulaire economie”

Pensioenfondsen moeten bewuster investeren en geld stoppen in de circulaire economie. Die oproep deed staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) op een bijeenkomst van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland.

ABP organiseerde gisteren in Amsterdam het congres ‘Transitie naar een circulaire economie’. Dit sluit aan bij het streven van ABP een rol te spelen bij het samenbrengen van partijen die de circulaire economie dichterbij kunnen brengen. Sprekers waren, naast staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, onder andere  directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving Hans Mommaas en innovatief architect Thomas Rau.

De circulaire economie, waarbij grondstoffen optimaal worden ingezet en zo veel mogelijk worden hergebruikt, is volgens de bewindsvrouw „een economie die zekerheid biedt op de langere termijn”. „Dat moet u toch aanspreken”, aldus Van Veldhoven tegen de pensioenfondsbestuurders.

In een circulaire economie houden makers van producten bij het ontwerp al rekening met hergebruik. Er is dan bijna geen afval meer en er worden veel minder grondstoffen gebruikt. De deelnemers van ABP noemen zuinig omgaan met grondstoffen en hergebruik van afval het belangrijkste duurzame thema waarop ABP zich zou moeten richten, blijkt uit onderzoek.

Nederland circulair

Het kabinet wil dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair is. Om dat te bereiken werkt de overheid samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en financiers.  Investeren in de circulaire economie past goed bij een maatschappelijk betrokken lange-termijnbelegger als ABP. Eind 2018 had ABP € 860 miljoen belegd in het duurzame VN-ontwikkelingsdoel ‘Verantwoorde productie en consumptie’. Ook belegt ABP voor miljarden in hernieuwbare energie en duurzaam vastgoed.

In een factsheet van ABP staan verschillende voorbeelden van circulaire beleggingen van ABP. Zoals Armacell, dat meer dan 1 miljard PET-flessen heeft gerecycled die ander als plastic afval in het milieu terecht zouden komen. Een ander voorbeeld is Philips, dat wereldwijd marktleider is voor ‘gereviseerde’ (afgedankte maar na een upgrade opnieuw verkochte) medische apparatuur.

Lees de volledige spreektekst van staatssecretaris Stientje van Veldhoven

Foto: D66

Share Button