Duurzame beleggingsportefeuille opbouwen: let op verzekeraars

Duurzaamheid en het milieu zijn onderwerpen die we steeds vaker voorbij zien komen. Veel mensen vinden dit erg belangrijk. Duurzaamheid zie je terug in vrijwel iedere branche. Toch zien we veel verschillen. Waar het ene bedrijf erg veel bezig is met duurzaamheid kijkt het andere bedrijf hier totaal niet naar om. Dit lijkt ook zo te zijn met beleggingen. Er zijn tegenwoordig steeds meer opties om duurzaam te beleggen. Veel mensen kiezen hier dan ook voor. Het is alleen wel belangrijk om goed op te letten of je belegging ook echt duurzaam is. Soms wordt er namelijk een verkeerde indruk gewekt en gebeuren er andere dingen met je geld dan je zou denken.

Verzekeringsmaatschappijen

Verzekeringsmaatschappijen zijn hier een goed voorbeeld van. Dit geldt voor normale, maar ook voor zorgverzekeringen. Er wordt vaak beweerd dat een belegging duurzaam is terwijl dit eigenlijk helemaal niet het geval is. Meestal wordt er wel gekeken naar duurzaamheid op de korte termijn maar niet naar de lange termijn. Wat je daarom het beste kunt doen is informeren bij de verzekeraar. Vraag naar de achterliggende beleggingen en zorg dat je precies weet wat de inhoud is van duurzame beleggingsproducten. De komende jaren zal er nog een hoop moeten gebeuren aan het beleid van de verzekeringsmaatschappijen. Ruim 80% heeft nog geen concrete doelstellingen en zal hier dus nog flink aan moeten werken. Vooral de klimaatgerelateerde risico’s zullen moeten worden opgenomen in dit beleid.

Doe zelf onderzoek

Wanneer je het belangrijk vindt dat je beleggingen duurzaam zijn zul je zelf een hoop onderzoek moeten doen. Als het niet helemaal duidelijk is wat er met je belegging gebeurt is het vaak al niet betrouwbaar. Bij beleggingsproducten kan de nadruk op verschillende dingen liggen. Bij het ene beleggingsfonds ligt de nadruk bijvoorbeeld vooral op het milieu terwijl ergens anders een sociale factor zoals de mens centraal staat. Kijk hier dan ook goed naar zodat je belegging het beste aansluit op je eigen wensen. Als je wilt weten hoe duurzaam je belegging is kun je kijken naar de indexen van het MSCI of FTSE, hier kun je precies zien hoe duurzaam je belegging is. Als je een alles-in-één pakket hebt kun je zelf op internet opzoeken welke belegging wel en welke niet duurzaam is.

Het lijkt erop dat er de komende jaar steeds meer duidelijkheid zal komen over de duurzame beleggingen. Het wordt door veel mensen en organisaties niet langer geaccepteerd dat er onduidelijk heerst over de beleggingen. Er zijn ook steeds meer bedrijven en organisaties die geconfronteerd worden met hun valse beloftes. Dit is natuurlijk een angst voor veel van deze organisaties dus daar zullen zij aan moeten werken.

Share Button