Greenpeace: Institutionele beleggers steken 4,5 miljard euro in bedrijven die nieuwe steenkoolcentrales bouwen

ING, ABP, Nationale Nederlanden, PGGM en Aegon investeren voor meer dan 4,5 miljard euro in bedrijven die nieuwe steenkoolcentrales bouwen Dat blijkt uit nieuw onderzoek van BankTrack, Urgewald en Greenpeace. Zij hebben de geldstromen van 258 bedrijven wereldwijd in kaart gebracht voor de periode tussen januari 2017 en september 2019. Deze 258 bedrijven bouwen nu nog steeds nieuwe kolencentrales.

De top 5 van Nederlandse financiële instellingen die het meeste geld in steenkool stoppen is als volgt:

(1)   ING bank: leende in 3 jaar 2,6 miljard euro aan 9 bedrijven die kolencentrales bouwen. Hoewel ING in 2017 heeft toegezegd vanaf 2025 geen bedrijven meer te financieren die kolencentrales bouwen heeft ING de afgelopen 3 jaar toch leningen verschaft aan bedrijven die in o.a. Polen, Botswana, Duitsland, Filipijnen, Indonesië, Vietnam en Zuid-Afrika nieuwe kolencentrales bouwen.

(2)   Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van de EU: bezit voor 715 miljoen euro aan aandelen in 40 bedrijven die nieuwe kolencentrales bouwen in o.a. China, India, Vietnam en Indonesië.

(3)   Verzekeraar Nationale Nederlanden: bezit aandelen en obligaties ter waarde van 559 miljoen euro in 28 bedrijven die nieuwe kolencentrales willen bouwen in o.a. Polen, China, Japan en India.

(4)   PGGM, de pensioenbelegger voor werknemers in de zorg- en welzijnssector: belegt voor 517 miljoen euro in aandelen in 45 bedrijven die nieuwe kolencentrales bouwen in Azië en Polen.

(5)   Verzekeraar Aegon: bezit voor 202 miljoen euro aandelen en obligaties in 25 bouwers van kolencentrales wereldwijd.

Johan Frijns, directeur van BankTrack: “De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, het klimaatpanel IPCC, wetenschappers wereldwijd en niet te vergeten miljoenen burgers roepen in steeds alarmerender bewoordingen op tot een snelle en complete uitfasering van steenkool, maar de meeste financiële instellingen weigeren nog altijd om gehoor te geven aan deze oproep. Ook Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen laten het op dit gebied nog altijd zwaar afweten door zaken te blijven doen met deze bedrijven.”

Kees Kodde, campagneleider Greenpeace Nederland: “Terwijl dinsdag 10 december de Wet Verbod op Kolen zal worden bekrachtigd door de Eerste Kamer, investeren onze financiële instellingen nog steeds in nieuwe kolencentrales over de hele wereld. Ze doen alsof de klimaatcrisis niet bestaat. Zelfs het Duitse bedrijf Uniper dat een rechtszaak aan wil spannen tegen de Nederlandse Wet Verbod op Kolen, wordt mede gefinancierd door ING, Aegon en PGGM. Onze banken, verzekeraars en pensioenfondsen beleggen ons geld dus nog steeds in bedrijven die op ramkoers liggen met het Nederlandse milieubeleid en het klimaat. Hoog tijd voor de politiek om de financiële sector tot de orde te roepen.”

Volgens het IPCC-rapport van 2018 moet het verbranden van steenkool in 2030 met 78% zijn verminderd als we de doelstelling van 1,5 ° C binnen bereik willen houden. Elke nieuwe steenkoolcentrale is een nieuwe barrière om dit doel te bereiken. De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, deed daarom de oproep “geen nieuwe kolen vanaf 2020”.

Zie voor alle gegevens van het onderzoek:  https://coalexit.org/finance-data

Share Button