Duurzame investeringstrends voor 2020: van ‘clean cooking’ tot vrouwelijke ondernemers

Bron
Lendahand

Steeds meer beleggers willen naast een mooi rendement op hun portefeuille ook iets goeds voor de wereld doen. Dit zogenoemde impact investeren wint rap aan populariteit, zegt Koen Thé van Lendahand, een crowdfundingplatform dat kredieten verstrekt aan ondernemers in opkomende landen. Een groeiend aantal beleggers houdt met de samenstelling van hun portefeuille bijvoorbeeld rekening met klimaatimpact. Voor het komende kalenderjaar verwacht Lendahand dat met name projecten rond clean cooking, landbouw en vrouwelijke ondernemers populair bij beleggers zullen zijn, zo geeft Thé aan in een trendvoorspelling voor 2020.

Het Nederlandse crowdfundingplatform Lendahand verstrekt kredieten aan mkb’ers in zo’n vijfentwintig opkomende landen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa. Sinds de oprichting in 2013 zijn via het platform 2650 ondernemers door ruim 5000 Europese investeerders van groeikapitaal voorzien. In 2019 alleen al werd er via het platform 25 miljoen euro in projecten geïnvesteerd in landen als Kenia, India en Mongolië. “Ondernemerschap is het sterkste wapen tegen armoede,” zegt Koen Thé, medeoprichter van Lendahand. “Ondernemers creëren werkgelegenheid en zorgen zo voor economische groei. Maar zeker in opkomende landen is het voor veel mkb’ers moeilijk om aan betaalbare financiering te komen om hun bedrijf verder te laten groeien – en daar wil Lendahand wat aan doen. Niet door te geven, maar door te investeren.”

Zonne-energie en kooktoestellen op biomassa

Via het platform investeren de gebruikers van Lendahand in een grote diversiteit aan projecten. Toch ziet Thé voor het komende kalenderjaar een aantal specifieke trends ontstaan. “Voor vrijwel alle leeftijdscategorieën die via ons platform investeren zijn projecten rond schone energie populair. Je moet dan vooral denken aan lokale initiatieven met zonnepanelen, solar lampen of schone kooktoestellen.” Zo hebben Lendahand-investeerders onlangs de realisatie van een project in Zambia met 5000 solar lampen en 1500 schone kooktoestellen gefaciliteerd. In veel opkomende landen zijn families voor dagelijkse behoeften als koken en verlichting aangewezen op het gebruik van vervuilde energiebronnen. Projecten rond schone energie kunnen hier iets aan doen.

Vrouwelijke ondernemers en voedselzekerheid

Ook projecten gericht op vrouwelijke ondernemers kunnen volgens Thé in 2020 op veel interesse rekenen. De afgelopen jaren zijn via het platform diverse projecten gefinancierd waarmee vrouwen hun ondernemingen verder konden laten groeien. Dit blijkt vooral voor  babyboomers een populaire categorie: een derde van hen geeft aan een project met name interessant te vinden als het voor of door vrouwen is, zo blijkt uit een enquête onder gebruikers van Lendahand. Ten slotte verwacht Thé dat investeringen op het gebied van voedselzekerheid in 2020 een verdere vlucht zullen nemen. “Het verduurzamen van de voedselproductieketen is in de komende decennia een grote uitdaging, zeker in opkomende landen. Het komende jaar zullen steeds meer impact investeerders beleggen in projecten die ervoor zorgen dat we deze uitdaging het hoofd kunnen bieden,” voorspelt hij.

Niet geven, maar investeren

Volgens verschillende economen zal de populariteit van impact investeren ook de komende jaren exponentieel blijven groeien. Logisch, zegt Thé: “Er is veel privaat kapitaal in de wereld en consumenten willen graag iets betekenen voor een ander. Impact investeren biedt de mogelijkheid om met dat private kapitaal grote, wereldwijde problematiek zoals honger, armoede en klimaatverandering aan te pakken. Niet middels ondoorzichtige donaties, maar middels zakelijke transacties met rentes variërend van 3 tot 7 procent.” Het is een misvatting dat met impact investeren geen goed rendement te behalen valt. Dat maakt het niet alleen uit altruïstisch, maar ook uit financieel oogpunt een interessant alternatief voor de spaarrekening of donatie via goede doelen.

Image

Share Button