Zweeds megawindpark van ABP start met leveren duurzame energie

Bron
ABP

Åskälen, een van de grootste windparken op het Europese vasteland, gaat van start met het leveren van groene energie. ABP is eigenaar van het project, dat een verwachte jaarproductie heeft van bijna 1 terrawattuur en daarmee 175.000 Zweedse huishoudens van duurzame elektriciteit voorziet.

Het Åskälen windpark ligt in het midden van Zweden. Het dunbevolkte gebied kent een sterke en stabiele windstroom. De aanleg van het windpark begon in 2017. Destijds was het de eerste keer dat ABP belegde in de bouw van een windmolenpark, in plaats van in een al bestaand project. Op die manier konden we meer greep houden op de kosten en daarmee op de uiteindelijke pensioenopbrengst voor deelnemers.

Duurzame langetermijninvestering

ABP investeerde ruim € 300 miljoen in de aanleg en is (samen met pensioenfonds PPF APG) volledig eigenaar van het windpark. Op het park staan 80 Vestas windturbines die – met een rotordiameter van 136 meter – tot 187 meter hoogte reiken. De geschatte CO2-reductie is 250.000 ton per jaar, vergelijkbaar met de uitstoot van 75 duizend benzineauto’s. Vasa Vind, een bedrijf gespecialiseerd in ontwikkeling, bouw en beheer van duurzame infrastructuur zorgt voor het operationele management van Åskälen.

Windenergie is een bewezen techniek en een efficiënte manier om duurzame energie op te wekken. Als pensioenfonds beleggen we bovendien voor de lange termijn; investeren in windmolens (die gemiddeld 25-30 jaar meegaan) sluit daar goed bij aan.

Bijdragen aan de energietransitie

Eind 2019 had ABP € 6,5 miljard belegd in hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie. In december nam ABP een meerderheidsbelang in Merkur Offshore, een groot windpark in het Duitse deel van de Noordzee. Ook deze belegging past in de ambitie van ABP om de overgang van fossiele naar schone energie te versnellen en de investeringen in hernieuwbare energie te vergroten.

Dirk Hovers, senior portfolio manager Infrastructuur bij onze vermogensbeheerder APG: ‘Als verantwoorde langetermijnbelegger zijn we altijd op zoek naar investeringen met een stabiel en duurzaam rendement. We zijn dan ook erg blij dat het Åskälen project vanaf nu hernieuwbare energie zal leveren.’

Share Button