VanMoof krijgt investering van € 12,5m van Balderton en SINBON

Bron
VanMoof

Vandaag heeft VanMoof, de Nederlandse e-bike-meets-tech-scale-up, bekendgemaakt dat zij een investering krijgt van € 12,5 miljoen. De investering komt van een van Europa’s toonaangevende venture capital fondsen Balderton Capital en van assemblagepartner SINBON Electronics. Het fonds helpt het fietsenmerk bij haar internationale uitbreiding, om aan de toegenomen vraag te voldoen. De investering volgt op het succes van de lancering van de langverwachte nieuwe elektrische VanMoof S3 & X3 fietsen.

Reset voor mobiliteit

Nu social distancing de nieuwe realiteit is, stijgt de vraag naar hoogwaardige e-bikes. Fietsen worden ten opzichte van het openbaar vervoer als steeds betrouwbaarder gezien. En overheden over de hele wereld werken aan nieuwe fietsinitiatieven. Zo heeft New York net beloofd om afgeschermde fietspaden aan te leggen in Manhattan en Brooklyn. Berlijn is net klaar met de aanleg van een fietspad van bijna twee kilometer langs een van de hoofdwegen. En Milaan wil met een kilometerslange fietsbaan het autogebruik na de lockdown sterk inperken. New Yorks Departement voor Mobiliteit maakte eerder bekend dat ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar er 50% meer fietsers zijn, en in Londen melden fietsenwinkels een enorme stijging in verkopen nadat de overheid hen bestempelde als cruciale sector. In Philadelphia stijgt het aantal fietsers sinds de coronacrisis zelfs met 150%. Deze wereldwijde trend sterkt het geloof van VanMoof dat e-bikes zorgen voor een revolutie in de mobiliteit in steden.

352621 taco%20carlier1 7a5a63 large 1587388626

“Het is heel bijzonder om in deze tijd zo’n belangrijke samenwerking aan te gaan. Het is niet alleen prachtig om het vertrouwen te krijgen van een investeerder met diepgaande ervaring in de sector. Het is ook een goed teken dat investeringen groener worden, weg van fossiele brandstoffen en naar duurzame mobiliteit.”

Taco Carlier, mede-oprichter VanMoof

Uitdagende opdracht

Na tien jaar innovatie heeft VanMoof een reputatie opgebouwd als een van de meest disruptieve merken in de internationale fietsindustrie. Zo presteren de onlangs gelanceerde VanMoof S3 & X3 nog veel beter dan hun voorgangers en dat voor slechts 60% van de prijs. Deze radicale introductieprijs is het resultaat van schaalvergroting en VanMoofs extreem efficiënte productie- en distributiesysteem. Dankzij de samenwerking met SINBON Electronics heeft VanMoof de volledige supply chain in eigen handen. Dat zorgt er in combinatie met de directe verkoop aan consumenten voor dat VanMoof de e-bikes kan produceren voor de voordeligste prijs ooit.

“De fietsen van VanMoof behoren tot de allerbeste in de sector, in een snelgroeiende markt die de wereld positief verandert. Wij geloven dat de kwaliteit, de community en de ervaring VanMoof ervoor zullen zorgen dat het bedrijf van Tokyo tot Berlijn een begrip wordt. Taco en Ties hebben een heel bijzonder bedrijf gemaakt dat de rijke Nederlandse fietstraditie naar een hoger, toekomstbestendig niveau tilt. Tim Bunting, ikzelf en de rest van Balderton zijn dankbaar dat wij ons kunnen aansluiten bij deze prachtige reis.”

Colin Hanna, directeur Balderton

Hypergroei

Dankzij de investeringsronde verstevigt VanMoof haar positie als een marktleider in duurzame mobiliteit. Dankzij het succes van de VanMoof S3 & X3 zijn de verkoopcijfers ruim twee keer zo hoog als het eerdere record van het bedrijf. De afgelopen twee jaar zit VanMoof in de hypergroeifase van scale-ups, met een omzet die tussen 2018 en 2019 verviervoudigde van €10 miljoen tot bijna € 40 miljoen. Met een omzet die tot nu toe 20% boven de doelstelling ligt, is VanMoof goed op weg om de verwachte omzetdoelstelling van € 100 miljoen per jaar te passeren.

De wereld veroveren op fietsen

De investering van Balderton en SINBON komt na een serie van recordbrekende crowfundingprojecten en markeert de grootste investering die VanMoof tot nu toe kreeg. De investering past bij de strategie van VanMoof, waarbij ze samenwerkt met toonaangevende investeerders. Mede dankzij de steun van VanMoofs wereldwijde fietscommunity zijn alle partijen klaar om de wereld te veroveren op de fiets.