Nieuw crowdfundingplatform PlusPlus: Burgers investeren rechtstreeks in banen en voedselzekerheid ontwikkelingslanden

Bron
PlusPlus

Partner

Via PlusPlus, een nieuw crowdfundingplatform, kunnen burgers in Nederland rechtstreeks investeren in kleine en middelgrote agrifood ondernemers in Latijns-Amerika, Afrika en Azië  om hun bedrijven te laten groeien. Zo stimuleren de initiatiefnemers van PlusPlus (Solidaridad, ICCO, Lendahand en Truvalu) op een duurzame manier voedselzekerheid, werkgelegenheid en lokale economische groei. 

Agrifood MKB-ers brengen brood op de plank

Klimaatverandering, corona en armoede beperken de beschikbaarheid en kwaliteit van voedsel in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Wereldwijd is ongeveer een op de negen mensen ondervoedterwijl de jeugdwerkloosheid in ontwikkelingslanden groeit. In Afrika worden jaarlijks ruim 3 miljoen banen gecreëerd, terwijl er 12 miljoen jongeren toetreden tot de arbeidsmarkt. “Kleine en middelgrote agri-food ondernemers in deze landen brengen letterlijk en figuurlijk brood op de plank en spelen dus een belangrijke rol in de duurzame oplossing van deze problemen”, zegt Ruerd Ruben, professor Voedselzekerheid en waardeketens aan de Universiteit Wageningen.

Jaarlijks financieringstekort van 144 miljard euro in agri sector

Boeren en middelgrote ondernemers zijn een banenmotor en kunnen zorgen voor voldoende vers voedsel, maar ze hebben geen toegang tot betaalbare financiering. De bedrijven zijn vaak te klein voor een lening van de bank en te groot voor microkrediet. Het jaarlijks financieringstekort voor dit soort agri ondernemers wordt geschat op 144 miljard Euro. Peter Heijen, directeur van PlusPlus: “Het financieren van MKB-ers in de Agrifood sector in deze landen is risicovol en kan grote positieve impact hebben. Met PlusPlus willen we de financiële sector tonen dat deze risico’s te managen zijn en dat investeren in deze sector mogelijk is.”

Via PlusPlus kunnen particulieren nu helpen door rechtstreeks geld uit te lenen aan een bedrijf naar keuze. “We vragen burgers in Nederland om een rechtstreekse financiële relatie aan te gaan met ambitieuze kleinschalige ondernemers in ontwikkelingslanden”, zegt Heske Verburg, directeur van Solidaridad. Het gaat om leningen zonder rente, maar mét een hoge impact. Zodra de leningen worden terugbetaald, kan het geld opnieuw worden ingezet. Zo wordt het ingelegde bedrag a gift that keeps on giving: van eenmalig doneren naar geld dat telkens opnieuw impact genereert.

Een impactinvestering is echt effectief als je geld investeert waar anderen dat nog niet doen”, zegt prof. dr. Paul Smeets, professor Filantropie en Duurzame economie aan de Universiteit van Maastricht. “MKB-ers in de agrifood sector in ontwikkelingslanden hebben vaak geen toegang tot financiering, wat de kans op duurzame impact van leningen aan deze groep vergroot.”

Ondernemers in Kenia en Indonesië geven de aftrap

Humphrey Kaigi Mburu, van Sereni Fries uit Kenia en Tobias Garrit van Pod Chocolate in Indonesië, zijn de twee eerste ondernemers die op PlusPlus om financiering voor hun bedrijfsplannen vragen. Op plusplus.nl is veel informatie over deze bedrijven verzameld.

Share Button