TU Delft lanceert tool om rendement zonnepanelen te berekenen

Bron
TU Delft

Het plaatsen van zonnepanelen is een van de vele manieren om de gebouwde omgeving duurzamer te maken. De investeringen die nodig zijn om de panelen aan te schaffen en te laten installeren, kunnen ervoor zorgen dat huiseigenaren, bedrijven en overheden het risico niet aandurven. Daarnaast hangt het rendement van de zonnepanelen ook af van de locatie en manier waarop ze geplaatst worden. Daarom hebben onderzoekers van de TU Delft nu een rekentool ontwikkeld die nauwkeurig kan berekenen hoe lang het duurt om de aanschaf van de panelen terug te verdienen.

Onderzoekers Olindo Isabella, Maarten Verkou en Hesan Ziar voor een gemodelleerde projectie van Amsterdam.

Veel mensen zijn tegenwoordig bereid om hun dak vol te leggen met zonnepanelen, om zo de wereld een stukje duurzamer te maken. Het enige probleem is dat de aanschaf van panelen nog steeds een investering is, waarbij verschillende factoren invloed hebben op de terugverdientijd. Onderzoeker Olindo Isabella, en zijn collega’s, hebben zoveel mogelijk van die factoren verzameld in het Nederlandse PV Portaal, zodat je snel een inschatting kunt maken van het uiteindelijke kostenplaatje. Isabella: ‘Het is belangrijk om de gebouwde omgeving zo snel mogelijk te verduurzamen, maar we zien dat onzekerheid mensen tegenhoudt om in zonnepanelen te investeren. We hopen met deze tool wat van die onzekerheid weg te nemen en ervoor te zorgen dat meer mensen overstappen op zonne-energie.’ Niet alleen huishoudens kunnen gebruikmaken van de tool, ook bedrijven, gemeentes en provincies kunnen op de website uitrekenen wat het plaatsen van zonnepanelen voor financiële gevolgen heeft.

Weerstations en schuine daken

De tool gebruikt onder andere de locatie, de lokale weergegevens, de hellingshoek van het dak, de beschikbare oppervlakte en het gemiddelde stroomverbruik om het rendement te berekenen. Aan de hand van de locatie en de weergegevens wordt bekeken wat de gemiddelde en actuele zonnekracht is in de regio. Hiervoor werken de onderzoekers samen met het KNMI, die de data van hun weerstations delen met de TU Delft. Isabella: ‘Het bundelen van deze informatie lijkt simpel, maar kan op korte termijn effectief bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. Op zonrijke locaties kan de terugverdientijd korter zijn dan de standaard richtlijnen, wat mensen over de streep kan trekken om zonnepanelen aan te schaffen.

Nadat je de locatie hebt ingevoerd, stelt het portaal vragen over de eigenschappen van het huis of gebouw waar de panelen geplaatst gaan worden, zoals de hellingshoek van het dak en in welke windrichting het huis gebouwd is. Die eigenschappen hebben een grote invloed op de prestatie van de zonnepanelen. Isabella: ‘Ons model kan de zonneproductie nauwkeurig voorspellen, ongeacht de richting van het dak, en of het dak plat of gekanteld is. Hoewel we vaak horen dat een dak op het zuiden ideaal is voor het maximaliseren van de zonneproductie, is de realiteit dat zonne-energie onder verschillende hoeken en hellingen kan worden geproduceerd. Zelfs in minder optimale opstellingen kan de terugverdientijd erg meevallen.’

Het gemiddelde energieverbruik is vervolgens belangrijk om uit te rekenen hoe lang het duurt om de panelen terug te verdienen. Dit kan het energieverbruik van een huishouden zijn, maar ook voor bedrijven, provincies en gemeentes kan de terugverdientijd berekend worden. Zo zouden beleidsmakers van een provincie het instrument kunnen gebruiken om te berekenen wat een groot veld aan zonnepanelen zou opleveren aan groene energie en wat de bijbehorende kosten zijn.

Flexibel elektriciteitsnet

Het installeren van zonnepanelen is essentieel voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving, maar heeft consequenties voor het elektriciteitsnet. De onderzoeksgroep van Isabella streeft ernaar om zonne-energie op een zo efficiënt mogelijke manier in te zetten en de kracht van de zon zo goed mogelijk te benutten. Zo deden Maarten Verkou en Hesan Ziar onderzoek naar het inzetten van zonne-energie in Amsterdam, waarover te lezen is in deze story. Al het onderzoek naar zonne-energie en het verduurzamen van het elektriciteitsnet komt samen in het ESP-lab dat nu gerealiseerd wordt in Delft. Het lab wordt een proeftuin waar onderzoekers kunnen experimenteren met de uitdagingen die de duurzame, niet constante aanvoer van energie met zich meebrengt.

Share Button