Crowdfunding past goed bij duurzaam ondernemen

Veel jonge ondernemers kiezen voor duurzaam ondernemen. Een mooie ontwikkeling. Daar past een duurzame kantoorruimte bij, maar ook een duurzame manier van het gebruik van die kantoorruimte. Met crowdfunding krijgen ze mogelijk hun bedrijfje van de grond én wordt gezamenlijk aan die duurzaamheid gewerkt. Mooier kan het eigenlijk niet.

Wie kantoorruimte zoekt in steden als Amsterdam, heeft daar veelal een flinke dobber aan. En iedereen weet dat je een locatie in de hoofdstad niet voor niets krijgt. Het is dan ook, vooral voor startende ondernemers een stap en veelal een flinke investering.

Niet voor niets wordt er soms door kleine bedrijven gebruik gemaakt van crowdfunding om niet alleen het bedrijf op te bouwen, maar ook die gewenste locatie te kunnen huren. Met het juiste startkapitaal krijgt deze start-up een project en daarmee een bedrijf van de grond.

Particulieren of collega-ondernemers die het zich kunnen permitteren investeren op deze manier in de startende ondernemer die het vertrouwen van ze krijgt. Een prachtige manier om te bouwen aan een solide business.

Veel starters houden zich bezig met vooral duurzame en innovatieve projecten. In zo’n geval is het ook de wens om in een pand te werken waar duurzaamheid een rol speelt. Dat past niet alleen perfect bij de business, maar heeft naar buiten toe de juiste uitstraling en creëert een duurzaam imago. En het is juist crowdfunding dat bij deze duurzame manier van ondernemen past. Gezamenlijk werk je aan een beter milieu, zo min mogelijk verspilling van kapitaal en energie én het ontwikkelen van een duurzaam project of dienst.

Duurzame panden moeten ook duurzaam gebruikt worden

Zo’n duurzaam pand heeft op zijn minst zonnepanelen op het dak. Uiteraard is er meer mogelijk. Het gaat erom alle mogelijke voorzieningen te treffen om een pand duurzaam te laten zijn. Dat betekent dat er zuinig moet worden omgesprongen met energie door bijvoorbeeld ledverlichting aan te brengen en het pand goed te isoleren. Door te kiezen voor geïsoleerd glas voor de ramen en een groen dak aan te brengen.

Het is ook het gebruik ervan dat het pand duurzaam maakt. Daarvoor is het belangrijk dat bij de inrichting bijvoorbeeld duurzaam meubilair wordt ingezet en de radiatoren vrij zijn zodat deze de warmte functioneel kunnen afgeven. Verder: houd deuren dicht en zorg voor de juiste ventilatie, dan gaat de warmte ook goed rond en hebben werknemers daar het meeste profijt van, zonder dat de verwarming hoger moet om het comfortabel qua temperatuur te maken om bij te werken.

Er bestaat een duurzame printletter die minder inkt gebruikt

Werknemers kunnen ook zelf een steentje bijdragen door niet onnodig het raam open te laten staan, printers en computers die niet worden gebruikt uit te zetten, en niet op stand-by te laten staan. Aan het einde van de dag alle lampen uit te doen en om terug te komen op die printer: als printen niet nodig is en een bestand kan ook digitaal worden doorgezonden of gelezen dan is dat laatste een betere optie. Het bespaart energie en papier.

Wist je dat er zelfs een printletter bestaat die minder inkt gebruikt? Die heet het ecofont. Scheelt twintig procent inkt. Met andere woorden: het duurzaam gebruiken van een kantoor is even belangrijk als het duurzaam bouwen ervan. Ze vullen elkaar aan.

Met crowdfunding samen de wereld een beetje mooier maken

Terug naar crowfunding dat ervoor moet zorgen dat een passend pand bij een duurzaam project aansluit. Iedereen kan investeren in zo’n project, zowel particulieren als bedrijven. Als we de wereld een beetje mooier willen maken, onze footprint zo klein mogelijk willen houden en willen meewerken aan een gezonder milieu is het steunen van ondernemers die hiervoor gaan staan zo gek nog niet.

 

 

 

 

Share Button