Stichting ifund investeert in Rechtstreex

Stichting ifund investeert €500.000 in Rechtstreex, het platform dat een transparante lokale voedselketen realiseert. De investering wordt ingezet om de transitie naar een duurzame voedselketen te versnellen. Door opschalen van de bestaande operatie én uitbreiding van de dienstverlening kunnen meer boeren en makers een steeds grotere groep consumenten bereiken. 

De huidige voedselketen wordt gekenmerkt door de productie van voedsel als anonieme commodity op globale en industriële schaal. Deze anonieme voedselketen leidt tot uitputting en misbruik van milieu, mens en dier. Consumenten hebben geen of weinig besef van waar hun eten vandaan komt en hoe het wordt gemaakt, terwijl ze duurzame keuzes willen maken en met hun boodschappeneuro’s, (helaas ‘geblinddoekt’) veel invloed hebben. Boeren zitten klem in een race to the bottom van industriële efficiëntie, terwijl ook zij graag verduurzamen. 

Rechtstreex pakt dit probleem aan door een transparante lokale voedselketen te realiseren. Met het platform van Rechtstreex bestellen wekelijks 2000 consumenten online seizoensproducten van ruim 100 boeren en makers uit de regio Rotterdam. Smaakvolle verse seizoensproducten, waarvan je weet door wie ze zijn gemaakt, met een eerlijke prijs voor de boer en zonder onnodige tussenschakels. Met boer, afzet en consument in de regio het voedselsysteem weer in eigen hand nemen en samen stappen nemen in de verduurzaming ervan.    

De afgelopen jaren is Rechtstreex voornamelijk organisch gegroeid, met gemiddeld 30% per jaar. Met de investering van €500.000 kan een versnelde opschaling worden gerealiseerd. Dienstverlening en werkgebied worden uitgebreid om de lokale voedselketen voor steeds meer mensen toegankelijk te maken. De ambitie is dat in 2030 een miljoen Nederlanders boodschappen doen in de lokale voedselketen. Hiervoor zoekt Rechtstreex altijd de samenwerking met ondernemers en overheid die deze ambitie delen. 

Maarten Bouten, oprichter van Rechtstreex: “Met de toegenomen omzet en betrokken collega’s, wijkchefs en leveranciers hebben we een goede basis staan. Met de samenwerking met ifund als financiële partner kunnen we nu belangrijke stappen voor de lokale voedselketen gaan maken.

Stefan van Eijk, fondsmanager van ifund: “We kennen het team al een aantal jaar en zijn blij dat ifund nu een rol kan spelen bij de groei van Rechtstreex. De missie sluit naadloos aan bij onze toekomstvisie voor een regionaal, transparant en socialer voedselsysteem. Het platform van Rechtstreex is hiervoor een grote stap in de goede richting, waar we als investeringsfonds zeer graag aan bijdragen met zowel kapitaal als kennis en netwerk.

Over Rechtstreex: Rechtstreex is een online platform waarop consumenten direct kunnen bestellen bij lokale boeren en voedselmakers. Hiermee ontstaat een kortere voedselketen waarin de producent een eerlijke prijs krijgt, en de consument bewustere keuzes kan maken.

Over ifund: Stichting ifund heeft als doel de leefbaarheid voor de mens op lange termijn te continueren, door de transitie te stimuleren naar een duurzame samenleving. In deze context verstrekt ifund kapitaal aan duurzame jonge ondernemingen binnen de thema’s voedsel, water, energie en grondstoffen.

Share Button