Biostroomversnelling voor De Clique dankzij Impact Investering

Bron
De Clique

De Clique gaat naar een next level met een investering van een half miljoen van een groep van impact investeerders, een consortium van Stichting Ifund, Fair Capital Partners, Blue Parasol Investments, en Pymwymic Donor Impact Involve Fund. Met het binnenhalen van deze fantastische investering kan de Clique haar ambitie van een circulaire stad verder waarmaken.

Status quo

Om je een beetje een idee van de huidige situatie te geven; het is droevig gesteld met de status van opwaardering van koffiedik, schillen en snijresten in Nederland. De verbrandingsoven biedt weinig kansen en toch wordt het overgrote deel van de groente- en fruitresten vernietigd door verbranding. Dit kan anders, vinden wij. Dit moet anders. In samenwerking met lokale partijen en op onze eigen hub kunnen wij van deze waardevolle biostromen een legio aan nieuwe producten maken waar iedereen weer plezier van kan hebben. Bij De Clique werken wij hard aan het maken van die hoognodige transitie. Of iets afval is, is namelijk een keuze. Als je iets bij restafval gooit, dan wordt het daarmee afval. Maar als je het goed scheidt, dan kan je dezelfde materialen als grondstof voor iets nieuws gebruiken. Het moment om naar een hogere versnelling te schakelen is nu aangebroken.

Hoe werkt het?

Om de potentie van waardevolle grondstoffen uit schillen, koffiedik en voedselresten te kunnen gebruiken, scheiden onze Utrechtse klanten; bedrijven zoals restaurants, Hoog Catharijne en Universiteit Utrecht, zoveel mogelijk van deze biostromen in hun keukens. Dit doen zij direct waar het vrijkomt: in de de koffiemachine, de keuken of bij de bar. Hierdoor blijven de  nieuwe grondstoffen ‘schoon en bruikbaar’. Dat is heel belangrijk voor het vervolgproces.  Koffiedik bij koffiedik, schillen bij schillen enzovoorts. Onze koeriers halen deze biostromen met CO2 neutrale vrachtfietsen en wagens op. Wij hebben een netwerk van partners voor de verwerking en productie van producten zoals zeep, thee, bier, brood, oesterzwamproducten, diervoeding en compost. De gemaakte producten worden deels terugverkocht aan de klanten van de Clique, zodat hun medewerkers en gasten kunnen genieten van een product gemaakt van onder andere een grondstof uit eigen keuken. En zo maak je de cirkel rond.

Doel van de investering

Met het binnenhalen van deze fantastische investering kan de Clique haar ambitie van een circulaire stad verder waarmaken. Ons doel is het tegengaan van verspilling van waardevolle stedelijke grondstoffen en om lokaal ketens te sluiten. We kunnen met deze investering de grondstoffenservice voor bedrijven verder opschalen. Verder wordt het geld gebruikt voor een eigen oesterzwamkwekerij en nieuwe grotere composteerinstallatie op de hub. Beide worden gevoed met grondstoffen die zijn opgehaald bij onze klanten. Hiermee zijn we in Utrecht begonnen, maar met dit model ontwikkelen wij een blauwdruk voor opschaling naar andere stedelijke  gebieden. Onze ambitie is om de grondstoffenservice binnen vijf jaar uit te rollen naar meerdere steden.

De investeerders

Wij waren vastbesloten om impact gedreven investeerders te vinden die in onze duurzame ambities geloven. Impact investeerders willen investeren in bedrijven met positieve maatschappelijke effecten. Dit betekent dat niet winstmaximalisatie, maar de missie van het bedrijf voorop staat. Maatschappelijke impact, komt eerst. Onze drive om  circulaire stedelijke gebieden te ontwikkelen past hier perfect bij. Met het consortium van Stichting Ifund, Fair Capital Partners, Blue Parasol Investments, en Pymwymic Donor Impact Involve Fund hebben wij de juiste partners gevonden. Eerdere investeerders in De Clique zijn Stichting Doen, Tekkoo en ROM Regio Utrecht. Geweldige partners en ook nog hele leuke mensen die erachter zitten. Bedankt voor jullie geloof in ons en in ons bedrijf!

Klaar voor de toekomst

Er is nog meer. Het bijzondere aan deze investering is dat deze gedaan is op basis van Steward Ownership. Dat ie een bedrijfsmodel, waarbij van te voren is vastgelegd hoeveel de oprichters en aandeelhouders verdienen en dat de winst zoveel mogelijk in het bedrijf wordt gestoken. Verder is de zeggenschap niet gekoppeld aan de aandeelhouders. Dat voorkomt dat er teveel gestuurd wordt op winstmaximalisatie in plaats van de oorspronkelijke doelstellingen. Onze missie staat hierdoor centraal en het doel blijft helder. Veel dank ook aan advocatenkantoor Benvalor die ons heeft  geholpen met de juridische puzzel om dit mogelijk te maken.

Need to have

De steun van de impact investeerders is een belangrijke mijlpaal voor De Clique. Het laat zien dat er niet alleen vertrouwen is in onze missie maar ook in onze business case. Tot slot spreekt onze co-founder Anja Cheriakova met duidelijke taal: “Met  deze investering en het vertrouwen in onze business laten we zien dat we in deze tijd  niet een ‘nice to have’, maar een ‘need to have’ zijn. Wij bieden met onze service een  oplossing voor een essentieel probleem, wat niet alleen door duurzame koplopers  wordt herkend”. Dankzij deze investering kunnen wij onze droom: een  biostroomversnelling verder waar gaan maken.

Share Button