Investering van 1.7 miljoen voor lokale en circulaire mode van New Optimist

Modepionier New Optimist haalt een investering op van 1.7 miljoen euro door AKEF, ifund en angel investeerders. Met deze financiële impuls bouwt New Optimist aan systeemverandering in de mode: in Amsterdam duurzaam geproduceerde kleding, met statiegeld, zodat mode 100% circulair kan worden. New Optimist laat hiermee zien dat de toekomst van mode lokaal, sociaal en circulair is.

Een krachtige beweging van Nieuwe Optimisten

Het missiegedreven New Optimist heeft de investering opgehaald bij impact-investeringsfondsen Stichting ifund, het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en van een groep angel investeerders. De onderneming wordt bestuurd aan de hand van steward-ownership principes, waarbij de missie centraal staat. Met twee eerdere crowdfundingrondes heeft New Optimist aangetoond dat er een grote groep is die in dit bedrijfsmodel gelooft. De nieuwe financiële injectie wordt gebruikt om te investeren in productontwikkeling, het opschalen van het lokale atelier en het uitbreiden van het netwerk van retailpartners. Ook wordt er geïnvesteerd in het verder bouwen van de community van “Nieuwe Optimisten”: een groeiende groep consumenten die wel mode wil kopen, maar ook graag ziet dat de ernstig vervuilende mode-industrie duurzaam en ingrijpend wordt veranderd.

100% circulaire mode met statiegeld op kleding

Alle kleding van New Optimist is ontworpen voor circulariteit volgens de richtlijnen van de Ellen Macarthur Foundation. Hierdoor is alle kleding geschikt om in zijn geheel gerecycled te worden. In september heeft New Optimist, samen met IT partner Candour Digital, een uniek digitaal statiegeldsysteem met QR codes in ieder kledingstuk geïntroduceerd. Door dit innovatieve systeem krijgt de consument de touwtjes in handen om te zorgen dat in de end-of-life fase een kledingstuk weer bij New Optimist terug komt, waarna zorg wordt gedragen voor de juiste vorm van hergebruik of recycling. De lokaal geproduceerde en circulaire New Optimist wintercollectie van T-shirts, jasjes, vesten en broeken is te koop in het Amsterdamse atelier, online en bij retail partners. YES, Future!

Enthousiaste investeerders

Impactinvesteringsfondsen AKEF en ifund kijken met veel vertrouwen naar de toekomst van New Optimist. Stefan van Eijk, fondsmanager bij ifund, lichtte dit toe: “Vanaf de eerste kennismaking met New Optimist waren wij onder de indruk van de holistische aanpak van

de onderneming om een werkelijk duurzaam en eerlijk alternatief te bieden voor de kledingindustrie waarin nu bijzonder veel vervuiling en ongelijkheid bestaat. De hele keten van begintot einde onder controle houden is geen gemakkelijke opgave, maar het team van New Optimist lukt het, mede dankzij jarenlange ervaring van de oprichters in de kledingindustrie. Net als New Optimist geloven wij in lokale en circulaire kleding van topkwaliteit en we zijn dankbaar hier middels financiering een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Casper Heijsteeg van het AKEF verklaarde: “Circulariteit zit in het DNA van New Optimist vanaf design to be circulair tot het eigen Amsterdamse atelier dat just in time kan leveren tot het statiegeld op de kleding. Dit maakt New Optimist uniek!”.

Over Stichting ifund

Stichting ifund is een impactinvesteerder met de missie om een duurzame wereld te creëren, met circulariteit als uitgangspunt. Ifund investeert daarom in een breed scala aan ‘impact-first’ startups binnen de thema’s energie, grondstoffen, water en voedsel. Investeringen worden samen met Wefund gedaan, ifund’s netwerk van particuliere impactinvesteerders die hun kapitaal in willen zetten om de transitie naar een duurzame wereld mogelijk te maken.

Over het Amsterdams Klimaat en Energie Fonds (AKEF)

Het Amsterdam Klimaat en Energiefonds (AKEF) is opgericht door de gemeente Amsterdam en wordt beheerd door e3 Partners. Het fonds investeert in circulaire en CO2-reducerende projecten en bedrijven gelinkt aan Amsterdam. AKEF heeft sinds de oprichting 75 miljoen  geïnvesteerd in 32 projecten en bedrijven.

Share Button