Voormalig winnaar groene startup wedstrijd in Nederland breidt duurzame onderneming uit met nieuwe investering van 100 miljoen dollar

Wat ooit in Nederland begon met het winnen van een wedstrijd tussen duurzame ondernemers is nu een wereldwijd succes. Het bedrijf Ecovative vond een alternatief verpakkingsmateriaal uit voor vervuilend piepschuim op basis van paddenstoelen. De toen 23-jarige oprichter Eben Bayer was hiermee in 2008 de winnaar van de ‘Postcode Lottery Green Challenge’, één van de grootste jaarlijkse wedstrijden voor duurzame ondernemingsplannen. Ecovative maakt vandaag bekend dat zij 100 miljoen dollar hebben opgehaald bij grote investeerders om het bedrijf uit te breiden.

Van paddenstoelen naar verpakkingsmateriaal

Ecovative is een bedrijf uit Green Island, New York dat van natuurlijk materiaal van paddenstoelen producten maakt voor diverse doeleinden. Het is gestart met het maken van natuurlijk verpakkingsmateriaal om onder andere computers, auto-onderdelen en wijnflessen veilig te vervoeren. Ook als isolatiemateriaal in de bouw is het product succesvol. Daarvoor gebruikt Ecovative mycelium als bindmiddel. Dit zijn de vertakte schimmeldraden van paddenstoelen die landbouwafval aan elkaar hecht. Door het materiaal in mallen te laten groeien, kan het iedere gewenste vorm aannemen. Het resultaat is een 100 procent natuurlijk materiaal.

Ontstaansgeschiedenis

Startup Ecovative, hét gouden idee tijdens de ‘Postcode Lottery Green Challenge’ in 2008, werd gekozen uit 235 inzendingen en beloond met een half miljoen euro. Inmiddels worden de myceliummaterialen van Ecovative ingezet voor de textiel-, voedings- en verpakkingsindustrie in Noord-Amerika, Europa en Azië. Ecovative is in 2007 opgericht door twee studenten, Eben Bayer en Gavin McIntyre. Naast de gewonnen prijs in 2008 van 500.000 euro om hun product verder te ontwikkelen hielp Stichting DOEN, het investeringsfonds van de Postcode Loterij, de jaren daarna het bedrijf zich verder te ontwikkelen met investeringskapitaal uit het Postcode Lotteries Green Challenge Fund. Intussen zijn de ‘mushroom materials’ verpakkingen een alternatief voor tienduizenden piepschuim verpakkingsonderdelen. Een oplossing voor een wereldwijd probleem omdat het petrochemische product piepschuim niet kan worden afgebroken door de natuur. Helaas wordt het wel opgenomen in het ecosysteem met nanodeeltjes plastic in oceanen en zelfs de mens tot gevolg. Het natuurlijke verpakkingsmateriaal kan na gebruik worden verkruimeld en bij de composthoop worden gevoegd.

Nieuwe bijdrage wordt ingezet voor textielindustrie en vleesvervangers

Eind maart maakte Ecovative bekend dat ze een bedrag van 60 miljoen dollar ophaalde in een financieringsronde Series D onder leiding van Viking Global Investors. Een deel van de investering gebruikt het bedrijf om de productiefaciliteit op te schalen. Een ander deel zet Ecovative in om nog meer nieuwe toepassingen te ontwikkelingen voor onder andere de textielindustrie zoals een vervanger voor leerproducten. En vlees, zoals plant-based spek.

Vandaag maakte Ecovative bekend dat Atlast nog eens 40 miljoen dollar ophaalde in een investeringsronde series A onder leiding van Viking Global investors, met deelname van onder meer de oprichters van Applegate en Wholefoods. Hiermee komt het totaal van Atlast en Ecovative uit op 100 miljoen dollar. Met deze investering gaat het bedrijf haar producten verder ontwikkelen en via partners wereldwijd aanbieden, ook direct aan consumenten via haar merk MyEats.

Eben Bayer, oprichter Ecovative: “Sinds het winnen van de Postcode Lottery Green Challenge in 2008, is Ecovative uitgegroeid tot de toonaangevende wereldwijde producent van myceliummaterialen”, zegt Eben Bayer, CEO en medeoprichter van Ecovative. “We voeren ook gesprekken met bedrijven in Nederland en zullen deze laatste financieringsronde gebruiken om onze partner- en distributienetwerken door heel Europa uit te breiden.”

Sigrid van Aken, directeur van de Postcode Loterij en voorzitter jury Postcode Lotteries Green Challenge: “Het is geweldig om te zien dat het winnen van de Postcode Lotteries Green Challenge gecombineerd met de vervolginvesteringen vanuit het Green Challenge fund als vliegwiel fungeren. Met het financieren van voorlopers met een innovatief en groen ondernemingsplan, maken we de wereld mooier. Sinds 2007 heeft de Postcode Lotteries Green Challenge tientallen duurzame startups verder kunnen helpen, die net als Ecovative op inspirerende en vernieuwende wijze bijdragen aan die groenere wereld”.

De Postcode Lotteries Green Challenge richt zich in 2021 op startende, innovatieve en creatieve ondernemers die gevestigd zijn in alle landen waar een Postcode Loterij is: Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen of Zweden en die werken aan een duurzamere wereld. Voormalig winnaar groene startup wedstrijd in Nederland breidt duurzame onderneming uit met nieuwe investering van 100 miljoen dollar

Share Button