VIA Outlets haalt € 600 miljoen op met eerste green bond

VIA Outlets – de toonaangevende Nederlandse eigenaar-exploitant met een portefeuille van elf premium outletcentra in negen Europese landen, waaronder Batavia Stad Fashion Outlet, is erin geslaagd om € 600 miljoen aan senior, niet-gegarandeerde, vastrentende green bonds uit te geven die in 2028 zullen worden afgelost. De uitgifte is zes keer overtekend, waarbij institutionele investeerders 190 orders voor een totale waarde van € 3,6 miljard hebben geplaatst. De obligaties hebben een looptijd van 7 jaar en een jaarlijkse couponrente van 1,75%.

Dit is de allereerste green bond die in Europa door een eigenaar-exploitant van outlets wordt uitgegeven. VIA Outlets, volledig eigendom van de Nederlandse pensioenbelegger APG, zal de opbrengst benutten om het overgrote deel van de openstaande schuld af te lossen en zal het bedrijf in staat stellen om de komende jaren zijn groeistrategie verder uit te voeren. Parallel aan de obligaties is met een aantal relatiebanken een doorlopende kredietfaciliteit van € 100 miljoen afgesloten.

Peter Stals, Chief Financial Officer van VIA Outlets: “De mate van overtekening op onze green bonds, onderstreept de erkenning van investeerders van de kracht van VIA Outlets en het belang dat zij terecht hechten aan duurzame investeringen. Door de uitgifte wordt ons financierings- en looptijdprofiel aanzienlijk verbeterd en onze financieringsbasis gediversifieerd en worden onze financieringskosten met meer dan 50 basispunten tot onder de 1,70% verlaagd.”

Otto Ambagtsheer, Chief Executive Officer van VIA Outlets, voegt daaraan toe: “Een belangrijke mijlpaal voor VIA Outlets, dit initiatief zal ons in staat stellen om onze werkzaamheden i.v.m. de winkelbeleving in outlets te herdefiniëren voort te zetten en zal bepalend zijn bij het verder sturen op onze groeistrategie van RemodelingRemerchandising en Remarketing. Het stelt ons tegelijkertijd in staat om onze centra vanuit het oogpunt van digitalisering en duurzaamheid veilig te stellen voor de toekomst in het kader van onze recentelijk gelanceerde duurzaamheidsstrategie ‘Beyond Sustainable’.”

De bonds zullen een notering krijgen aan Euronext Dublin (Global Exchange Market) onder ISIN XS2407027031 / 240702703. BNP Paribas en ING traden hierbij op als Joint Global Coordinators en Active Bookrunners en SMBC Nikko als Joint Bookrunner.

VIA Outlets wordt door Fitch beoordeeld met BBB+, met een stabiel vooruitzicht, met een rating van de bonds in lijn met de rating van het bedrijf.

De uitgegeven obligaties zullen niet openbaar worden aangeboden. De obligaties worden aangeboden en verkocht bij offshore-transacties buiten de Verenigde Staten, conform Regulation S van de Amerikaanse Effectenwet uit 1933, zoals gewijzigd (de Amerikaanse Effectenwet). De obligaties mogen binnen de Verenigde Staten niet worden aangeboden, verkocht of afgegeven (zoals bepaald in Regulation S van de Amerikaanse Effectenwet), behoudens ingevolge een vrijstelling van of bij een transactie die niet dient te voldoen aan de registratie-eisen uit de Amerikaanse Effectenwet.

Share Button