Carbon Equity lanceert het eerste klimaat private equity portfolio fonds

Partner

Carbon Equity, een Europees investeringsplatform, lanceert vandaag het Decarbonization Fund I. Een fonds dat investeert in een portfolio van private equity fondsen met een focus op klimaat, om zo de transitie naar een “net-zero” economie te versnellen. “Wij brengen ondernemers en investeerders samen en investeren in de klimaattechnologie en infrastructuur die essentieel zijn voor het bereiken van de wereldwijde klimaat doelen” legt Jacqueline van den Ende, mede oprichter en CEO van Carbon Equity, uit.

Tijdens de recente VN klimaattop, COP26, werd duidelijk dat er maar liefst $125 biljoen aan investeringen nodig is om de economie te hervormen en de ergste klimaatcatastrofe te voorkomen — $32 biljoen hiervan is al nodig in de komende tien jaar. Als we de planeet op een pad richting “net zero” willen houden, moeten de investeringen in klimaat technologie verdrievoudigen in 2021-2025 ten opzichte van 2016-2020.

“We zien, onder andere door zorgen om het klimaat, een ongekende toename aan ESG aandelen op de publieke markt. Het is echter goed om te beseffen dat niet alle investeringen eenzelfde impact hebben”, zegt van den Ende. Bloomberg data geeft aan dat investeringen in ESG assets geëxplodeerd zijn in de afgelopen 2 jaar naar een waarde van ongeveer $17 biljoen (ongeveer 50% van de wereldwijd beheerde assets). “Maar waar is de impact?” vraagt van den Ende zich dan af. “Als je een aandeel Tesla koopt op de beurs verandert er fundamenteel weinig bij Tesla zelf.”

Volgens van den Ende moet er juist geïnvesteerd worden in groeifinanciering voor jonge bedrijven. “Startups en scale-ups zijn direct afhankelijk van extern kapitaal bij het financieren van hun groei als onderneming. Als investeerder kun je hier echt het verschil maken”. Investeren in startups en groeibedrijven kan bovendien zeer lucratief zijn, maar ook risicovol. Daarom biedt Carbon Equity een unieke kans om mee te investeren met top investeerders in plaats van dat je direct zelf in bedrijven participeert.

Participatie in private equity fondsen (Venture Capital en Growth Equity) is doorgaans voorbehouden aan zeer vermogende individuen en professionele investeerders. Vaak is hier een minimale inleg van miljoenen euro’s voor nodig. Het unieke platform van Carbon Equity maakt investeren in deze markt mogelijk voor iedereen door het kapitaal van grote groepen kleine investeerders te bundelen. “Op die manier bieden we iedereen de mogelijkheid om mee te investeren met ’s werelds beste klimaat fondsen”.

Het zojuist gelanceerde Decarbonization Portfolio Fund van Carbon Equity richt zich op investeerders die op zoek zijn naar daadwerkelijke klimaat impact en een aantrekkelijk financieel rendement. Via een portfolio van vijf tot zeven gecureerde top fondsen worden investeerders indirect eigenaar van 75+ snelgroeiende bedrijven die direct bijdragen aan het tegengaan van klimaat verandering. Deze bedrijven ontwikkelen essentiële technologieën voor het tegengaan van het klimaat probleem zoals CO2-vrije staalproductie, vlees vervangers of stikstof-vrij kunstmest. “De vraag voor dit soort technologie en dus het marktpotentieel van dit soort bedrijven is eindeloos” aldus van den Ende.

Volgens van den Ende is het van cruciaal belang dat we barrières om mee te investeren wegnemen. “Door meer mensen de mogelijkheid te bieden tot investeren, voelen zij zich een stukje eigenaar, en als wij ons massaal eigenaar voelen, kunnen we echt het verschil maken”

Over Carbon Equity

Carbon Equity is een fintech platform wat unieke toegang biedt tot ’s werelds beste klimaat technologie fondsen. Carbon Equity richt zich op venture capital en growth equity fondsen – omdat deze een cruciale rol spelen in het financieren en schalen van nieuwe technologische oplossingen voor het klimaatprobleem. Denk hierbij aan software en hardware technologieën zoals plantaardig vlees, vertical farming, elektrificatie van industriële processen, nieuwe batterij technieken, e-mobility, carbon accounting etc. Carbon Equity biedt de unieke mogelijkheid om mee te investeren met top fondsen vanaf een lage instap waardoor veel meer mensen hun kapitaal effectief in kunnen zetten tegen klimaatverandering – met een superieur financieel rendement. Carbon Equity is een Europees platform opgericht door een zeer ervaren team van ondernemers en investeerders van o.a. AlpInvest, HAL Investments, Philips Ventures en McKinsey

Share Button