Duurzaam investeringsplatform Corekees keert eerste rendement uit

Bron
Corekees

Corekees heeft in december voor het eerst rendement uitgekeerd aan investeerders. Dat maakt het duurzame investeringsplatform vandaag bekend. Het eerste investeringproject van Corekees is de herbebossing van marginale grond in Paraguay met de Pongamiaboom. De noten van de Pongamiaboom dienen als grondstof voor biobrandstof. De eerste bomen zijn in 2018 door Corekees aangeplant en afgelopen december voor het eerst geoogst. Ondanks uitzonderlijke weersomstandigheden in Paraguay is het gelukt om de noten te verkopen en de oogstopbrengsten naar investeerders terug te laten vloeien. 

Dankzij een afname-contract met lokale partner Investancia worden de Pongamianoten gegarandeerd voor een vast bedrag per kilo verkocht. Investancia verkoopt de noten op haar beurt weer door aan de Zuid-Amerikaanse oliegigant BSBios (onderdeel van de ECB Group), die de plantaardige olie raffineert tot biobrandstof en het eindproduct verkoopt aan onder andere Shell en BP.

Ecologisch en financieel rendement

Investeerders kunnen bij Corekees voor 20 euro per stuk bomen kopen. Voor elke aangeschafte boom ontvangen zij een obligatie. De obligatie geeft investeerders gedurende 20 jaar recht op de oogstopbrengsten van de bomen, met een gemiddeld rendement van 7,8% tot 8,5% per jaar over de gehele looptijd.

Nick van Heesewijk, founder Corekees: “De herbebossing met de Pongamiaboom in Paraguay is het eerste project op ons investeringsplatform. Het zaadje waarmee Corekees begon. We zijn dan ook ontzettend trots dat we na 4 jaar rendement kunnen uitkeren aan de early investors/adopters. Het succes geeft ons ook het vertrouwen om ons duurzame investeringsplatform komend jaar uit te breiden, zodat groene beleggers hun portefeuille kunnen verrijken met meer duurzame investeringsmogelijkheden.”

Extreme weersomstandigheden in Paraguay

Corekees ervaarde uit eerst hand het belang van duurzame projecten die klimaatverandering tegengaan. Deze winter (de Nederlandse zomer) heeft het in Paraguay in korte tijd drie keer gevroren. Vorst is sinds het begin van lokale meteorologische metingen, zo’n 50 jaar geleden, niet eerder voorgekomen. Het is een direct gevolg van klimaatverandering. De lage temperatuur heeft de noten aangetast, waardoor de oogst van afgelopen jaar niet geschikt is voor raffinage tot biobrandstof. Dankzij het afnamecontract is het rendement alsnog uitgekeerd. De noten worden door Investancia gebruikt voor ‘research & development’ –  hetgeen met deze eerste oogst vanaf de start al het plan was.

Over Corekees

Corekees is in 2018 gelanceerd door Nick van Heesewijk en Tamar van Heesewijk (neef en nicht). Het platform heeft afgelopen jaar €500.000 groeikapitaal opgehaald bij DGB Group. Door oogstopbrengsten uit te betalen aan boom-investeerders, maakt Corekees CO2-compensatie economisch aantrekkelijk. De start-up beheert momenteel het kapitaal voor meer dan 800 investeerders met een team van acht. Naast honderden particulieren behoren ook succesvolle ondernemingen als Blokker, SHV Energy en Vandebron tot de klantenkring.

Share Button