Agrifirm versterkt start-up netwerk door partnership met impact-investeerder Astanor Ventures

Agrifirm, een Nederlandse coöperatie waar zo’n 10.000 boeren en telers bij zijn aangesloten, stapt in het fonds van impact-investeerder Astanor Ventures. Deze impact-investeerder investeert op haar beurt in impactgedreven agrifood tech start-ups die gericht zijn op uitdagingen als klimaatverandering, biodiversiteit, circulariteit en gezondheid. Het strategische partnerschap combineert de kennis van Astanor op het gebied van impact-investeren en haar internationale netwerk van ondernemers met de jarenlange expertise en het brede netwerk van Agrifirm in de agrarische sector. De samenwerking is gericht op het verder uitbreiden van innovatieve oplossingen voor een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties. 

Het stimuleren van samenwerkingen tussen start-ups en boeren

De partners versterken elkaar op het gebied van kennis: waar Astanor expertise heeft rondom bedrijfsgroei en een internationaal netwerk heeft van agri-food start-ups, brengt Agrifirm technische en praktische kennis in vanuit de agrarische sector, en biedt toegang tot het netwerk van boerderijen. De coöperatie ondersteunt Astanor onder meer bij de evaluatie van bedrijven en technologieën voor toekomstige investeringen. Hiermee wordt ook het start-up netwerk van Agrifirm verstevigd. Tegelijkertijd biedt Agrifirm de start-ups toegang tot haar uitgebreide netwerk aan boeren, om hun technologieën te optimaliseren en te ondersteunen bij de commercialisatie van de diensten en producten. Op die manier helpt Agrifirm om de groei van deze bedrijven en haar eigen innovatiekracht te versnellen en daarnaast innovatieve en duurzame oplossingen naar de coöperatieleden te brengen.

Gedeelde visie over de toekomst van de landbouw

Astanor zet zich in voor het ondersteunen van voedselsystemen die voedzaam, regeneratief, schaalbaar en betrouwbaar zijn en die heerlijk en gezond voedsel voor iedereen produceren. Astanor en Agrifirm hebben een gedeelde visie over de toekomst van de landbouw(sector), en hoe deze oplossingen kan bieden rond de uitdagingen van verduurzaming en het reduceren van de CO2-uitstoot. Het partnership draagt sterk bij aan de innovatiestrategie van Agrifirm voor de komende jaren.

Johan de Schepper, Chief Innovation Officer bij Agrifirm: “Dit partnership is een echte win-win situatie, omdat we elkaar met kennis versterken door onze expertises. Wij geloven erin dat innovatie tot stand komt wanneer je verschillende partijen uit de keten samenbrengt. Daarom zijn we graag onderdeel van dit mooie en internationale ecosysteem. Dit draagt bij aan onze expertise en geeft ons tegelijkertijd een beeld van wat er gebeurt op gebied van duurzame voeding en landbouw, waarbij het inkomen van boeren van het grootste belang is om duurzaamheid te ondersteunen. Tegelijkertijd versnelt het onze innovatieprojecten naar robuuste oplossingen. Toegang tot nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen verzekert ons vermogen om samen met onze coöperatieleden te innoveren, wat aantoont dat landbouw een belangrijk onderdeel is van de oplossing om de uitdagingen van vandaag aan te gaan.”

Hendrik van Asbroeck, Partner bij Astanor Ventures: “De expertise, het netwerk en het diepgaande begrip van de uitdagingen waarmee boeren vandaag de dag worden geconfronteerd, maken Agrifirm tot een waardevolle partner voor Astanor. Dit partnerschap slaat een brug tussen het internationale netwerk van ondernemers van Astanor en de leden van de Agrifirm-coöperatie, en opent nieuwe wegen om met elkaar samen te werken. De samenwerking zorgt ervoor dat de technische oplossingen vanuit de startups goed kunnen aansluiten op de realiteit, bij de boeren en telers in het veld.”

Share Button