Van Lanschot Kempen lanceert twee nieuwe BestSelect-aandelenfondsen gericht op duurzame thematische investeringsdoelen

Van Lanschot Kempen heeft twee nieuwe duurzame aandelenfondsen gelanceerd onder de BestSelect-paraplu. De fondsen hebben een duidelijk doel: beleggen in bedrijven die producten en diensten aanbieden met een vergaande positieve impact op mens en milieu. De introductie van deze fondsen maakt voor Van Lanschot Kempen een volgende stap mogelijk in het versterken van het duurzaamheidsprofiel van de portefeuilles voor zowel institutionele- als private bankingklanten.

Ook een aantal pensioenfondsen hebben zich reeds gecommitteerd aan de twee duurzame BestSelect-fondsen. Het doel hierbij is om in een geconcentreerde aandelenportefeuille te beleggen in bedrijven die positieve impact realiseren binnen de thema’s klimaat en goede gezondheid. Door de focus op ‘pure play’ ondernemingen met specifieke oplossingsgerichte producten / diensten, hebben de fondsen een overweging naar kleine / middelgrote beursgenoteerde ondernemingen waardoor de overlap met een brede aandelenindex beperkt is. Dit draagt ook bij aan een verdere diversificatie.

De fondsen worden beheerd door Kempen Capital Management en vallen onder de fondsparaplu van BestSelect. Het beleggingsbeleid voor de fondsen wordt uitgevoerd door twee externe vermogensbeheerders. Op deze manier kan Kempen, als beheerder van BestSelect, meer grip uitoefenen op de beleggingsrichtlijnen en de (duurzame) kaders binnen de fondsen dan bij het beleggen in een standaard beleggingsfonds van externe beheerders.

Wilse Graveland, hoofd Fiduciary Management & Institutional Solutions: ‘Met deze twee duurzame fondsen bieden we onze klanten een oplossing om gerichte impact te bereiken met beursgenoteerde aandelen. Voor de twee fondsen zijn in de mandaatdoelstellingen zowel algemene- als minimumdoelstellingen gericht op duurzame ontwikkeling opgenomen. Voor beide beheerders zijn duidelijke ESG-rapportageverplichtingen afgesproken. Ook wordt gezorgd voor integrale Maatschappelijk Verantwoord Beleggen-communicatie waarbij investeringscases met deelnemers kunnen worden gedeeld.’

Simon Oosterhof, Senior Portfolio Manager: ‘De externe vermogensbeheerders die verantwoordelijk zullen zijn voor de dagelijkse beleggingen van de fondsen zijn Hermes en M&G Investments. Hoewel dit soort actieve thematische strategieën voor aandelen relatief nieuw zijn, hebben beide beheerders een goed track record van meer dan drie jaar op dit gebied. Elke beheerder heeft zijn eigen specifieke beleggingsproces met een sterke focus op de positieve impact van de bedrijven waarin ze (potentieel) beleggen.’

Beide portefeuilles richten zich op een positieve impact op verschillende Sustainable Development Goals (SDG). Met name SDG 3 (goede gezondheid en welzijn), SDG 7 (betaalbare en schone energie) en SDG 11 (duurzame steden en economieën) zullen goed vertegenwoordigd zijn in de portefeuilles.

Share Button