EU dwingt vastgoedbeleggers werk te maken van verduurzaming

Bron
Colliers

Nieuwe, strikte wetgeving vanuit de Europese Unie dwingt beleggers tot volledige transparantie over de duurzaamheid van hun vastgoedfondsen. De lat ligt bovendien hoger dan de Nederlandse regels. Vastgoedadviseur Colliers sprak vijftien vastgoedbeleggers over de impact van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) op hun strategie. Deze groep vertegenwoordigt 58 miljard euro aan Nederlands vastgoed, oftewel bijna 39% van deze fondsen.

De Europese Commissie richt zich met deze nieuwe wet via de financiële markt op verdere verduurzaming van de maatschappij en tegen greenwashing. De SFDR geldt sinds maart 2021 en eist dat onder andere pensioenfondsen, beleggingsinstellingen en banken rapporteren over hun duurzaamheid: grijs, lichtgroen of donkergroen. Daarnaast geldt het EU-Taxonomy handboek sinds januari 2022. Daarin staat beschreven waaraan nieuwbouw, aankoop en renovatie moet voldoen om duurzaam genoemd te mogen worden. Zo mag een gebouw pas duurzaam genoemd worden als het energielabel A of beter heeft.

Meer transparantie heeft effect

“Een belangrijke rol in de verduurzaming van Nederland is weggelegd voor investeerders in vastgoedfondsen. Zij kiezen graag voor een groene bestemming voor hun geld, maar het is niet altijd makkelijk om te bepalen hoe duurzaam het echt is,” vertelt Arjan van Eijk, Head of Sustainability bij Colliers.

De invoering van SFDR betekent meer transparantie. Investeerders krijgen duidelijkheid over de duurzaamheidsprestaties van elk fonds. Partijen die de lat hoog leggen, kunnen rekenen op veel meer interesse van investeerders. “Een duurzame vastgoedportefeuille wordt beloond door meer kapitaal en dit is een belangrijke stap om de duurzaamheidstransitie te versnellen,” zegt van Eijk.

Vooroplopers worden beloond

Hoewel beleggers vragen hebben over de uitvoering van de wet, is het duidelijk dat ze in actie moeten komen. Veel beleggers kopen straks alleen nog gebouwen die ’taxonomy-aligned’ zijn. Hierdoor worden nieuwbouw en gerenoveerde gebouwen steeds populairder. Andersom geldt dat vastgoed dat niet aan dit criterium voldoet steeds minder kopers trekt. Voor ontwikkelaars en ontwikkelende beleggers die op zoek zijn naar een project, wordt het daarom aantrekkelijker om bestaande gebouwen volgens de Europese norm te verduurzamen en daarna te verkopen.

Slimme zet

De Europese Commissie heeft met de nieuwe wetgeving een slimme zet gedaan, vindt Van Eijk. “De gedwongen transparantie zorgt voor een financiële prikkel om hogere duurzaamheidsambities te stellen. De commissie motiveert marktpartijen om niet-duurzame gebouwen te vergroenen, anders zijn er geen kopers meer. Nu moet je je echt gaan verantwoorden als je voor het laagste kleurniveau grijs kiest. Deze opzet stimuleert achterblijvers om actie te ondernemen. En daarmee bereikt de EU precies wat het wil.”

Share Button