Europese primeur: particulieren kunnen met impact bond financieel rendement halen terwijl ze maatschappelijk probleem oplossen

Oneplanetcrowd komt – na de converteerbare lening voor scale-ups – opnieuw met een nieuw financieringsinstrument: de impact bond. Oneplanetcrowd is het eerste Europese financieringsplatform dat particuliere investeerders via een impact bond in staat stelt te investeren in een valpreventieprogramma. Het programma Stevig Staan beoogt een vermindering van 28% valincidenten onder 2.500 ouderen.

Investeerders kunnen vanaf donderdag 21 juli via Oneplanetcrowd investeren in de Health Impact Bond ‘Stevig Staan’. Professionele beleggers bestrijden met impact bonds al langere tijd maatschappelijke problemen in onder andere Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, waarbij ze mooie rendementen behalen. Oneplanetcrowd maakt het als eerste financieringsplatform in Europa nu ook voor particuliere beleggers mogelijk om met een impact bond in een maatschappelijk programma te investeren.

Tot nu toe investeerden in Nederland alleen professionele beleggers zoals ABN AMRO, Rabobank en het Oranje Fonds in impact bonds. Maarten de Jong van Oneplanetcrowd: ‘Ik ben heel trots op deze innovatie. Oneplanetcrowd heeft de primeur in Europa: particuliere investeerders kunnen nu meedelen in de financiële én maatschappelijke winst van een valpreventieprogramma. Dat doen ze ook nog eens samen – en op exact gelijke condities – met een Franse bank die ervaring heeft met investeren in impact bonds.’

Wat is een health impact bond?

Een health impact bond is een financieringsinstrument waarbij (impact)investeerders het kapitaal verschaffen aan een uitvoerder, die een maatschappelijk probleem aanpakt; in dit geval met een programma voor ouderen gericht op valpreventie. De outcome payer (vaak een lokale overheid of (zorg)verzekeraar) – heeft zich vooraf gecommitteerd om, wanneer de afgesproken resultaten behaald zijn, de investering inclusief vooraf afgesproken (maximaal) rendement, terug te betalen aan de investeerder.

Over Stevig Staan

Jaarlijks belanden bijna 100.000 ouderen na een valincident op de spoedeisende hulp. Ruim 3.500 van hen overlijden. Een totale investering van €1,55 miljoen, waarvan €775.000 (50%) gefinancierd wordt door particuliere investeerders via Oneplanetcrowd, maakt een preventieprogramma van vijf jaar en drie maanden mogelijk voor 2.500 deelnemende ouderen in zeven Noord-Limburgse gemeenten. Het programma omvat de gehele keten: van signalering, screening en doorverwijzing, tot valpreventiecursussen, monitoring en nazorg. Een consortium onder leiding van De Zorggroep voert het programma uit. Social Finance NL is betrokken als intermediair. Het programma is mede ontwikkeld door Vilans en VeiligheidNL.

Wanneer de resultaten van dit preventieprogramma positief zijn, zorgt dat voor besparingen bij zorgverzekeraars, zorgkantoren (verpleeghuiszorg) en gemeenten (thuiszorg). Bij succes besparen gemeenten en zorgverzekeraars met het preventieprogramma hoge zorgkosten. Met het bespaarde geld betalen de gemeenten[1], het zorgkantoor en zorgverzekeraars VGZ en CZ de investeerders terug.

Verwacht rendement

Het rendement hangt direct af van het succes van het programma. Deloitte meet gedurende programma het aantal gereduceerde valincidenten bij de deelnemende ouderen. De twee bewegingscursussen die in dit programma worden aangeboden hebben in het verleden al laten zien dat ze leiden tot minder valincidenten bij de deelnemers. Daarmee heeft het programma een groot maatschappelijk effect: minder leed en meer zelfstandigheid voor de deelnemende ouderen. Dit maatschappelijk rendement vertaalt zich in een financieel rendement voor de investeerders. In het verwachte scenario wordt de investering in 6 tot maximaal 8 jaar terugbetaald met een maximale totale Return on Investment (ROI) van 27,4% en een verwachte Internal Rate of Return (IRR) van 7,5%.

Over Oneplanetcrowd – Together we fund the future

Oneplanetcrowd is het grootste duurzame beleggingsplatform van Nederland. Ondernemers en energieprojecten die bijdragen aan één of meer Sustainable Development Goals kunnen via het platform financiering ophalen bij de ruim 30.000 aangesloten particuliere beleggers. Zo brengt Oneplanetcrowd innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders samen om de transitie naar een duurzame economie te versnellen.

[1] Venlo, Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas, Bergen, Gennep, Venray

Share Button