Investeer in Vet&Lazy, de meest duurzame brouwerij aan de Maas

Vet&Lazy is de meest duurzame brouwerij aan de Maas. Sinds 2015 brouwen Ruben, Leon en Okke smaakvol lokaal bier vanuit BlueCity, de voorbeeldstad voor de circulaire economie. Wat begon met een 30 liter weckpan, groeide al snel uit tot 100 hl per maand. Nu is het tijd voor de volgende stap: een eigen kroeg met het mooiste uitzicht van Rotterdam. Help jij ons mee?

In den beginne

Waren er twee huisgenoten, Ruben en Okke. Ze waren Vet & Lazy en hadden één hobby: bier brouwen. Tezamen gingen ze aan de slag in het toenmalige antikraakpand Tropicana. Het was de zomer van 2015 en het was erg warm. Dus werkten ze aan een witbier recept om de eeuwige dorst te kunnen lessen. Ze kwamen uit op de ‘Malle Eppie’, een witbier van 10 procent (nu Dubbel Wit Zomerfit 7%). Misschien wat te heftig voor het terras, maar prima voor eigen gebruik. Het eerste bier was geboren, en nog vele anderen volgden.

In 2016 ontstond het recept voor Je Moeder, speciaal voor een bruiloft van een vriend. Deze vriendelijke tripel met vlierbloesem en hibiscus bleek een hit te zijn op festivals en achter de bar. Wie wil er nou niet tegen de barman zeggen: “Ik wil ‘Je Moeder’!!”

Al snel werd de hobby een bedrijf. Met onze andere huisgenoot Niels kwam de eerste investering in een groter brouwhuis (300 liter), en met Leon, onze horeca grootmeester, gingen we ook serieus bier verkopen.

Je Moeder is echt lekker

We kregen tientallen mailtjes met alleen de tekst “Je Moeder is echt lekker” en waar we eerst met een paar biertjes rondreden in een Peugeot 106, gaat het nu met meerdere pallets tegelijk de deur uit.

De productie groeide namelijk naar 100 hl per maand en vanaf oktober 2018 voert VET&LAZY vijf vaste speciaalbieren die altijd op voorraad zijn. Niet alleen bij ons, maar ook in supermarkten en kroegen door het hele land.

Die klantenkring is door de jaren heen erg trouw gebleven. Zo kun je ons nog altijd proeven bij Locus-Publicus, Pardoen, Boudewijn, Sijf en Hop-In. Horecazaken en winkels in Rotterdam die ons al vanaf het eerste uur verkopen. Daarnaast leveren we op dit moment aan meer dan 300 locaties, zowel zelf als via groothandels.

Vol van smaak, Vet circulair

Het zijn dan ook niet zomaar bieren! Ze zijn niet alleen vol van smaak, maar ook nog bewust gebrouwen. Ook hierin hebben we de afgelopen jaren veel bereikt. Te veel om in dit stuk tekst op te noemen. Vanuit BlueCity, de voorbeeldstad van de circulaire economie, worden in het brouwproces namelijk reststromen van de andere ondernemers gebruikt en andersom. Van gebruik van hun circulaire producten, zoals de zwammen van Rotterzwam, tot het hergebruiken van onze reststromen in samenwerking met ondernemers in BlueCity en de prachtige duurzame brouwerij die we hebben gebouwd.

Ondanks ons kleine team is altijd iemand gefocust op duurzaamheid en circulariteit. Dit staat centraal in onze missie.

Wist je trouwens dat er vaak wel acht partijen tussen de boer en de brouwer zitten? Niet bij VET&LAZY. Bij ons komt het graan rechtstreeks van het Buijtenland van Rhoon.

De magere jaren. Of toch niet?

Tot het eerste coronajaar zijn we jaarlijks verdubbeld in omzet. Tijdens de twee coronajaren zijn we dankzij onze creatief ondernemende geest alsnog meer dan 20 procent gegroeid per jaar.

Hoe dan!?

Midden in corona zijn we gaan samenwerken met retailers als de Jumbo en de AH. Zonder hen hadden we het een stuk zwaarder gehad tijdens corona. In combinatie met de huidige samenwerkingen met groothandels zorgde dat voor een landelijke dekking met een hoge leveringssnelheid.

En daar bleef het niet bij. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: in hetzelfde jaar hebben we een Pub-Up-Bar geopend in het Witte Huis in Rotterdam. Met het horeca verleden van ons team, of het nou voor of achter de bar was, kon het ook niet anders.

Een eigen bar, een plek onder de zon

Afgelopen jaar ging het weer als vanouds keihard. Onze Pub-Up-Bar in het Witte huis kan je ondertussen niet meer zo noemen, want hij is nog steeds open! Maar het is te klein om genoeg VET&LAZY mensen in te stoppen. We zijn klaar om ons startup jasje uit te trekken en door te groeien als een scale-up bedrijf.

Met een eigen bar! En dan wel hier bij de brouwerij aan de Maas. Al jaren zijn we bezig met dit traject en we hebben het nooit opgegeven. Nu komt het er eindelijk van en niets of niemand kan ons stoppen om dit voor elkaar te krijgen. We hebben er het volste vertrouwen in dat jullie deze zomer nog lekker bij ons op het terras zitten met een koud VET&LAZY biertje.

Vet&Lazy genieten

En niet zomaar een terras! Dit terras heeft zonder te overdrijven het meest unieke uitzicht over het glinsterende water van de Maas, de skyline van Rotterdam en staat in directe verbinding met de brouwerij. Hier kun je het hele jaar door genieten van de mooiste VET&LAZY bieren en de nieuwste recepten.

Investeer in Je Moeder

Zover is het helaas nog niet. Momenteel is de kroeg nog een half open betonnen ruimte die in het niets lijkt op een Vette plek, maar al pak je onze eerste tekeningen erbij kunnen wij ons niet voorstellen dat het niet ook bij jou toch wel begint te kriebelen. Met deze crowdfunding kan de schop pas echt de grond in.

We willen minimaal 200.000 euro ophalen. Hiermee gaan we de nieuwe kroeg bouwen en inrichten! Natuurlijk wordt de kroeg zoveel mogelijk duurzaam en circulair. Zo worden bijvoorbeeld de plafonds bespoten met gerecycled materialen, hergebruiken we oude houten planken en panelen en zorgen we dat zoveel mogelijk materialen een tweede leven krijgen in onze zaak.

De bouw van onze nieuwe zaak staat al in de planning. Om jullie zo snel mogelijk van jullie investering te kunnen laten genieten starten we al tijdens de loop van deze crowdfunding met de bouw! We verwachten dat we in mei kunnen beginnen met het interieur en dat we een maand later al kunnen proosten op Je Moeder.

Indien we meer ophalen, en dat is zeker ons doel, kunnen we investeren in een duurzame bedrijfsvoering. We staan klaar om op te schalen en moeten daarom een aanzienlijke investering maken in onze voorraad. Daarnaast gaan we , Je Moeder landelijk verkrijgbaar maken, en natuurlijk een heel aantal circulaire bieren ontwikkelen. Welke jullie als eerste mogen proeven in de nieuwe kroeg!

“Oké Vet, wat moet ik doen?”

Je kan al vanaf 250 euro meedoen aan onze crowdfunding via CrowdAboutNow, maar je kan ook 1.000 of zelfs 10.000 euro investeren. Verspreid over 5 jaar betalen we je in gelijke bedragen terug met een jaarlijks rendement van 4%. Om de kroeg goed en wel op te kunnen starten is de eerste terugbetaling na 24 maanden, maar ondertussen ontvang je wel al rente over het uitstaande bedrag.

Stel je investeert bijvoorbeeld 1.000 euro, dan ziet je terugbetaling er zo uit:

Ga je voor 500 euro? Deel door twee.

Ben je een grote baas en investeer je 10.000 euro? Maal tien.

Meer informatie/investeren

Share Button