Topfund CO2-Fonds op 1 mei officieel gelanceerd

Topfund B.V. maakt bekend deze maand met weer een beleggingsfonds van start te zijn gegaan: het Topfund CO2-Fonds. Het fonds dat inspeelt op de handel in CO2-emissierechten is na het Arbitrage en Crypto Fonds inmiddels het derde fonds dat de Nederlandse nichespeler in alternatieve beleggingen beheert.

Het Topfund CO2-Fonds handelt en belegt in wereldwijde CO2-emissierechten, waarbij emissiehandel bedrijven een keuze geeft: betalen voor rechten om CO2 uit te stoten (waarbij 1 emissierecht een bedrijf het recht geeft om 1 ton CO2 uit te stoten) of dat geld investeren in schonere productiemethoden zodat de CO2-uitstoot – blijvend – omlaag gaat.

Het aantal beschikbare emissierechten – dat voor een groot deel wordt bepaald door de Europese Unie – is beperkt en gaat elk jaar omlaag. Topfund speelt met de lancering van het CO2-Fonds in op dit afnemende aanbod van emissierechten, waarbij in- en uitstapmomenten worden bepaald aan de hand van de verhouding tussen vraag naar en aanbod.

Topfund-directeur Bryan Houben ziet veel groeipotentieel in de CO2-markt. “Elk jaar worden er minder uitstootrechten uitgegeven. Daardoor verwachten wij dat vervuilers en investeerders moeten strijden om de overgebleven rechten. Dat kan voor een prijsopdrijvend effect zorgen, wat de reden is waarom in principe een ‘buy & hold’ strategie wordt gehanteerd. Dat neemt echter niet weg dat factoren zoals technologische vooruitgang, geopolitieke ontwikkelingen en internationale regelgeving aanleiding kunnen geven om posities tussentijds te verkopen.”

Het fonds wordt actief beheerd, waarbij wereldwijd CO2-certificaten worden gekocht en verkocht via emissiehandelsregelingen. Daarnaast kan er ook worden gehandeld in andere aan CO2 gelieerde producten en/of worden geparticipeerd in professionele aan CO2 gelieerde fondsen.

Share Button