Alles wat je moet weten over rente op zakelijke leningen

Ben je ondernemer en wil je investeren in het verduurzamen van je bedrijf? Dan heb je hier vaak een flinke zak geld voor nodig. Als het je ontbreekt aan de financiële middelen, besluit je misschien om de verduurzaming nog even uit te stellen. Zonde, want je kunt hier een zakelijke lening voor aanvragen. Je leent in dat geval geld om je bedrijf te verduurzamen. Dit betekent dat je iedere maand een deel van het totale bedrag terug moet betalen. Dit maandelijkse bedrag bestaat niet alleen uit aflossing, maar ook uit rente. In deze tekst vertellen wij je alles over de rente op zakelijke leningen.

Je betaalt rente over het hele bedrag dat je leent

Eén van de grote voordelen van een zakelijke lening is dat het bedrag in één keer volledig tot je beschikking staat. Zodra je aanvraag is goedgekeurd, stort een geldverstrekker het geld in één keer op je bedrijfsrekening. Vandaar dat een zakelijke lening vaak gebruikt wordt voor langlopende investeringen, zoals een bedrijfsovername financiering, uitbreiding of verduurzaming. Doordat je direct de beschikking krijgt over het hele bedrag, betaal je bij deze financieringsvorm ook altijd rente over de volledige lening. Dit is bij zakelijk krediet bijvoorbeeld niet het geval, want hier betaal je alleen rente over het geld dat je gebruikt.

Rente staat vast gedurende de looptijd

Het is je ongetwijfeld wel bekend dat de rentepercentages over leningen constant veranderen. Veel ondernemers denken hierdoor dat ze iedere maand een ander bedrag aan rente over een zakelijke lening betalen. Dit is een misvatting, want de rente wordt vastgezet op het moment dat je de lening afsluit. Hierdoor betaalt je gedurende de hele looptijd altijd hetzelfde percentage aan rente. Je weet zo waar je aan toe bent en dat is wel zo prettig.

Factoren die de rente beïnvloeden

Wie niet beter weet, denkt misschien dat de rente over een zakelijke rekening alleen gebaseerd wordt op de rentestand. Een geldverstrekker neemt dit inderdaad mee in de berekening, maar er zijn meer factoren waar zij naar kijken. Zo speelt de hoogte van het bedrag dat je leent ook een rol. Hoe meer je leent, des te hoger de rente. Het rentepercentage wordt dan immers over een groter bedrag berekend.

Daarnaast kijkt een geldverstrekker altijd naar de kredietwaardigheid van je bedrijf. Zij willen immers voorkomen dat je de lening niet terug kunt betalen. Daarom bestaat de rente voor een deel uit risicokosten. Oordeelt een geldverstrekker dat het risicoprofiel van je bedrijf ‘heel goed’ is? Dan betaal je een lagere rente over een zakelijke lening dan wanneer het risicoprofiel ‘goed’ of ‘gemiddeld’ is. Hoe gezonder je bedrijf financieel is, des te lager de rente die je betaalt.

Bereken hoeveel een zakelijke lening je kost

Voordat je een zakelijke lening aanvraagt, wil je uiteraard weten hoeveel dit je per maand kost. Helaas kunnen wij geen exacte uitspraken doen over de kosten, want de rente is voor ieder bedrijf anders. Gelukkig kun je op de site van de meeste geldverstrekkers tegenwoordig makkelijk en snel een berekening maken. Nadat je het financieringsdoel, leenbedrag en de looptijd hebt ingevuld, zie je direct wat de geschatte kosten per maand zijn. Je krijgt niet alleen een inschatting van het rentepercentage, maar ook van de rentekosten en aflossing. Hierdoor weet je snel genoeg of het interessant is om een investering in verduurzaming van je bedrijf te financieren met een zakelijke lening.

Share Button