Grootste duurzame investeringsplatform van Nederland betreedt Europese markt

Partner

DuurzaamInvesteren.nl gaat de Europese markt betreden en heeft hiervoor de Europese Crowdfunding Service Provider Regulation (ECSPR) vergunning door de AFM (Autoriteit Financiële markten) toegekend gekregen. Het duurzame investeringsplatform mag met deze vergunning per direct actief zijn binnen de Europese Unie. Het verkrijgen van de vergunning valt samen met het 10-jarig bestaan van het platform, waar sinds de start in 2013 meer dan 322 miljoen euro is geïnvesteerd in projecten ter bevordering van de duurzaamheidstransitie.

Hans van der Pouw, financieel directeur van DuurzaamInvesteren.nl: “Duurzaamheid is een essentiële reactie op de wereldwijde uitdagingen waar we voor staan. Volgens onderzoek van BNP Paribas, is groene financiering in de laatste 10 jaar in honderdvoud gegroeid, maar toch is dat  slechts 4% van de totale wereldwijde kapitaalmarkt. Naar onze mening verloopt de duurzaamheidstransitie niet snel genoeg. Veel innovatieve bedrijven en projecten met het potentieel om dit proces te versnellen en positieve impact te genereren, lopen vast bij traditionele  geldverstrekkers als het gaat om financiering. Ons platform biedt een oplossing om hen toch op weg te helpen. Met de toegekende ECSPR-vergunning zijn we in staat om onze diensten nu ook beschikbaar te stellen voor zowel Europese ondernemers als Europese investeerders.”

Dennis Kromhout van der Meer, algemeen directeur van DuurzaamInvesteren.nl: “De (ECSPR) vergunning draagt bij aan onze internationale groeiambitie. Het stelt ons in staat om, in combinatie met onze MiFID-vergunning (Markets in Financial Instruments Directive), financieringen in Europees verband te plaatsen. Onder de ECSPR-vergunning geldt dit voor projecten onder de vijf miljoen euro en de MiFID-vergunning boven de vijf miljoen euro. De transitie naar duurzaamheid is urgenter dan ooit. Hiervoor is veel kapitaal, kennis en innovatie nodig. We blijven daarom kijken hoe we ondernemers met een financieringsbehoefte nog beter en op grotere schaal kunnen verbinden met investeerders. Dat we dit nu op Europese schaal kunnen bewerkstelligen, is voor ons een belangrijke stap richting meer impact en een duurzamere Europese toekomst.”

Over de ESCPR-vergunning

De ECSPR streeft naar harmonisatie van de EU-kapitaalmarkten. Dit betekent dat er in alle EU-landen dezelfde regels gelden voor crowdfundingdienstverleners, in tegenstelling tot verschillende nationale regels die per land van toepassing waren tot november dit jaar. De ECSPR heeft als doel een hoog niveau van bescherming en informatievoorziening voor beleggers te waarborgen. Hiermee worden (potentiële) investeerders beter geïnformeerd over de aard van een project, krijgen duidelijker inzicht in de toekomstperspectieven en zijn beter in staat om de bijbehorende risico’s in te schatten. Investeringsplatformen, zoals DuurzaamInvesteren.nl, zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van deze regels en beleggersbescherming.

Share Button