EIT Climate-KIC kiest Utrechts project voor financiering door FedEx ondersteunde Sustainable Cities Mobility-challenge

Bron
Fedex

FedEx Express Europe en EIT Climate-KIC kiezen voor een project in Utrecht als één van de 5 Europese steden die financiering ontvangt in de tweede editie van de Sustainable Cities Mobility Challenge. De ‘Challenge’ heeft tot doel maximaal vijf lokale projecten te financieren die de overgang naar schonere, groenere en meer op mensen gericht transport ondersteunen.

De gezamenlijke ontwikkeling en coördinatie van de Sustainable Cities Mobility Challenge, in samenwerking met FedEx, stimuleert de ambities en mogelijkheden voor steden om transport te decarboniseren, de lokale luchtkwaliteit te verbeteren en veerkrachtigere gemeenschappen op te bouwen.

Parkeerplaatsen transformeren

Linda Voortman, wethouder gemeente Utrecht zegt over het project in Utrecht, dat met name parkeerplaatsen tijdelijk transformeert met pop-up modules tot fietsenstallingzones, groenvoorzieningen en verzamelplekken: “Door voorrang te geven aan groen en aan plekken waar mensen kunnen samenkomen in plaats van aan auto’s, geven we invulling aan een duurzame toekomst van de stad. Hiermee dragen we bij aan een gezondere leefomgeving die voorziet in de behoeften van onze inwoners en die het gevoel van saamhorigheid bevordert.”

Sustainable Cities Mobilty Challenge

De ‘Challenge’, gelanceerd en gecoördineerd door EIT Climate-KIC, is voor het tweede jaar gefinancierd door de Charities Aid Foundation (CAF) America met behulp van een subsidie van FedEx. Naast Utrecht, ontvangen Cornellà de Llobregat en Santa Coloma de Gramenet (Spanje), Lissabon (Portugal) en Liverpool (VK)  financiering voor hun ingediende projecten.

Lokale overheden in de EU-lidstaten, in de Horizon Europe-geassocieerde landen, in het Verenigd Koninkrijk en in Zwitserland waren uitgenodigd om voorstellen in te dienen die in lijn zijn met de klimaatagenda van Europa, inclusief de EU-missie ‘100 Klimaatneutrale en Slimme Steden tegen 2030’.

EIT Climate-KIC evalueerde bijna 100 inzendingen op de criteria: potentie voor positieve milieueffecten en sociale impact, leren en ‘herhaalbaarheid’. De projectspecifieke subsidies variëren tussen $70.000 tot $90.000 en worden toegekend uit een door FedEx beschikbaar gestelde prijzenpot van $400.000 (€ 365.000).

Kirsten Dunlop, CEO van EIT Climate-KIC zegt hierover: “Met de Sustainable Cities Mobility-Challenge ondersteunen we steden bij het nemen van gedurfde stappen om hun klimaatambities te bereiken. Deze pilotinitiatieven dienen als proeftuinen waar innoveren, samenwerken en experimenteren samenkomen om transformerende veranderingen te stimuleren in het hart van gemeenschappen. We zijn verheugd om samen te werken met de geselecteerde steden terwijl ze hun mobiliteitssystemen heruitvinden om het dagelijks leven van hun burgers te verbeteren.”

Wouter Roels, SVP Marketing Operations en Customer Experience, FedEx Express Europe voegt toe: “Ondersteuning voor het verbeteren van de duurzaamheid en rechtvaardigheid van transportsystemen over de hele wereld blijft een focusgebied van ons liefdadigheidsplatform FedEx Cares. Het geweldige van deze uitdaging is dat we samen met EIT Climate-KIC steden helpen zelfs bescheiden plannen te realiseren – ze een stap dichter bij hun eigen klimaatdoelen te brengen en bij te dragen aan de bredere klimaatambities van de Europese regio.”

Vier van de winnende projecten, komen van gemeenten – zoals de stad Utrecht – die betrokken zijn bij NetZeroCities, een initiatief gecoördineerd door EIT Climate-KIC en gefinancierd door het Horizon 2020-kaderprogramma om tegen 2030 100 klimaatneutrale en slimme Europese steden te bereiken.

In de vorige editie van de Challenge viel de keuze voor de steden Hackney (VK), Espoo (Finland), Olot (Spanje) en Karasu (Türkiye) met subsidies tot $ 70.000 (€ 65.000) per project.

Lees online meer over de voortgang van deze projecten uit de eerste editie, over de ‘Challenge’ en over de projecten in deze tweede editie.

Share Button