Door PlusPlus kunnen we voor de toekomst plannen

Hij was één van de eerste ondernemers op PlusPlus: Humphrey Mburu, directeur en oprichter van Sereni Fries. In oktober ontving hij zijn eerste lening. Wat heeft het bedrijf tot nu toe met die lening gedaan? Humphrey vertelt het in een kort interview.

Wat voor bedrijf is Sereni Fries?

“Sereni Fries is een bedrijf in Kenia dat aardappels van lokale boeren koopt om chips van te maken.” Hoewel Humphrey oorspronkelijk in de bankwereld werkte, wilde hij liever ondernemen. “I just like doing business”, aldus Humphrey. In 2013 bracht hij een bezoek aan Nederland en ontdekte hoe groot de markt voor aardappelproducten is. Dat bracht hem op het idee voor zijn bedrijf: Sereni Fries.

Hoe maakt dit bedrijf verschil voor lokale aardappelboeren?

“Toen we net begonnen kocht ik aardappels op de reguliere markt. We hadden veel problemen met de hoge prijzen en om de juiste kwaliteit en hoeveelheden te krijgen. Ook de boeren bleken problemen te hebben met de tussenhandel. Zij teelden hun aardappels zonder te weten met welk doel en voor welke markt. Ze verbouwden hun producten op een ouderwetse manier en kregen er weinig voor betaald. Daarom besloten we om die indirecte markt te passeren en direct bij hen in te kopen.

De boeren willen vooral stabiliteit. Wij bieden hen een platform waardoor ze precies weten naar welke variëteit de meeste vraag is en wat ze dus het beste kunnen verbouwen. We hebben ze bij elkaar gebracht, samen met leveranciers van zaden, pesticiden en voeding. Zo verbeteren hun perspectieven en ook hun technieken om aardappels te verbouwen. Dat heeft veel veranderd, zowel in kwaliteit als kwantiteit van hun productie. Bovendien weten de boeren, terwijl ze hun aardappelen nog aan het verbouwen zijn, al welke prijs ze ervoor zullen krijgen.”

Sereni Fries heeft net een 2e lening ontvangen. Kun je iets vertellen over de impact?

“De impact van de eerste lening was al enorm! We hebben daarmee grondstoffen (aardappels) ingekocht en direct uitbetaald. De boeren hebben het geld hard nodig. Ook konden we een aantal achterstallige betalingen doen, die waren ontstaan door de impact van corona. En we hebben een salarisverhoging van 15% voor onze medewerkers doorgevoerd. Verder hebben we dankzij de toegenomen productie nu alvast 6 nieuwe mensen in dienst genomen. We hopen dat dit met de volgende leningen nog verder zal verbeteren, zodat we dit kunnen blijven doen.”

Hoe zie je de toekomst?

“We willen onze capaciteit verder vergroten, meer chips produceren. Tot nu toe konden we niet opschalen, terwijl de vraag groot is. De capaciteit vergroten doen we enerzijds met meer mensen, maar ook met betere apparatuur. Voor het schillen van de aardappels tot en met het verpakken van de chips.

Een ander plan is om onze opslag te vergroten. Nu kunnen we 500 ton opslaan, we willen ruim verdubbelen, zodat we meer grondstoffen kunnen inkopen van meer boeren. Dat gaat echt een groot verschil maken, ook voor de boeren zelf! En we zijn momenteel druk met de marketing van ons product “Tasty Bits”, het is een spannende tijd voor ons.

We zijn erg positief over de financiering via PlusPlus, waarmee wij ons voortaan van een stabiele aanvoer van aardappelen kunnen verzekeren. Dat helpt ons bij de lange termijn planning voor het bedrijf. Zo kunnen we groeien. Wij waarderen jullie steun heel erg!”

Share Button