Duurzaam beleggen – de basis!

In mijn vorige artikel ben ik uitgebreid ingegaan op groen sparen en beleggen met fiscaal voordeel om op tijd mensen te attenderen die dit nog voor einde van het jaar geregeld wilden hebben.

In dit artikel wil ik het “gewoon” hebben over “duurzaam beleggen”, maar dan meer in het algemeen. Zeg maar: even terug naar de basis, voor de nog hopelijk vele artikelen die we hier  gaan plaatsen over duurzaam beleggen!

Wat verstaan we eigenlijk onder de term “duurzaam” ? En wat onder de term “beleggen”? Nou, over beide woorden kan ik wel een paar columns vol schrijven, maar laat ik het hier even op twee korte definities houden, hebben we nog wat meer ruimte voor concrete voorbeelden!

Duurzaam beleggen betreft alle vormen van investeringen, waarbij we, naast risico en rendement, zo nauwkeurig mogelijk kijken naar de gevolgen voor mens en milieu. De “3 P’s” in de juiste volgorde dus: People, Planet, Profit. De afgelopen jaren lijkt trouwens de overkoepelde term te worden: investeringen op basis van “ESG factoren”. Waarbij ESG staat voor Environment, Social en Governance.

De afgelopen jaren heb ik met veel mensen hierover gesproken en heel veel mogelijkheden voorbij zien komen, van super-alternatief tot super-commercieel… Want de afgelopen jaren is duurzaamheid behoorlijk “hot” geworden (lees maar eens dit recente artikel van Folkert van der Molen!).

Pluspunt daarvan is dat bedrijven eigenlijk gewoon niet meer zonder een serieus MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)-beleid kunnen. Aandachtspunt is natuurlijk dat gewoon 100% commerciële clubs websites/beleggingen van een semi-groen sausje voorzien (“Greenwashing”), om zo mee te kunnen liften op de duurzame hausse…

In dit artikel richt ik me op een aantal voor particuliere beleggers makkelijk bereikbare duurzame beleggingsmogelijkheden. Dat betekent dus dat ik hier voornamelijk kijk naar investeren via beleggingsfondsen en niet zozeer in individuele bedrijven of initiatieven (we moeten ook wat overhouden voor andere artikelen!). Op de site van de VBDO kun je overigens veel informatie vinden over individuele bedrijven.

Ok, duurzame beleggingsfondsen, waar kunnen we die vinden? En liefst dicht bij huis natuurlijk. Laten we beginnen bij de in Nederland meest bekende “hofleveranciers” : ASN Bank en Triodos bank. Deze twee banken (die ook wat betreft duurzaam sparen met kop en schouders boven de andere banken uitsteken) hebben beiden een aantal toegankelijke en goed presterende beleggingsfondsen die in iedere beleggingsportefeuille passen.

Naast ASN Bank en Triodos Bank hebben veel banken/vermogensbeheerders wel één of meerdere duurzame fondsen, zoals ING, RobecoSAM, BNP, Pictet, Candriam en Kempen. Sommige vermogens beheerders hebben zelfs een specifieke duurzame modelportefeuille: bv. NNEK en ABN AMRO.

Naast de Nederlandse fondsen zijn er natuurlijk wereldwijd een groot aantal specifieke duurzame fondsen, maar dat gaat me hier voor dit artikel wat te ver (kijk alleen al maar eens naar het plaatje hieronder…). Als je wilt kun je daar natuurlijk zelf al naar zoeken, bv. via Morningstar.

Ook binnen indexbeleggen zijn er een aantal goede mogelijkheden tegenwoordig, bv. via iShares, Theodoor Gilissen en Think. Wel meestal wat “lichtgroener” dan de actieve duurzame fondsen (hoe dat zit? Daar kom ik ook in een later artikel op terug) overigens, maar in ieder geval al (veel) beter dan een niet-duurzaam fonds!

Zelf heb ik via Fondsenplatform een vijftal duurzame modelportefeuilles gebouwd en beschikbaar gesteld voor mensen of bedrijven die hun geld verantwoord willen investeren. In deze “Groen Goud” beleggingsportefeuilles  (varierend van voorzichtig tot offensief) zit een gebalanceerde mix zit van een aantal grotere en kleinere duurzame beleggingsfondsen.

Waar ik het nog niet over heb gehad is het soort beleggingsfonds waarin je je duurzame geld belegt, bv. aandelen- of obligatiefondsen. En dat ga ik hier ook nu niet doen, want dat is uiteraard per persoon en situatie verschillend. Meestal komt, op basis van een stappenplan en een beleggings- of risicoprofiel een voor iedere klant passende modelportefeuille tot stand. Met daarin dan dus een mix van verschillende soorten fondsen.

Kosten: ook nog niet over gehad…maar natuurlijk wel heel belangrijk! Ook bij de duurzame fondsen en aanbiedende banken en vermogensbeheerders zie je behoorlijk wisselende vergoedingen. Bekijk, of vraag dus altijd naar de kosten die in fondsen zitten, want die bepalen een behoorlijk deel van je rendement!

Zoals je hier hebt kunnen lezen is er nogal wat te vertellen over duurzame beleggingen. Dus dat gaan we dan ook regelmatig doen! In een artikel als deze moet ik me natuurlijk beperken, maar ik hoop en verwacht dat je weer wat houvast hebt gekregen… Want (maar eigenlijk hoef ik ik als bezoeker van deze website niet te vertellen…): elke Euro die je duurzaam spaart of belegt is er weer eentje die positief werkt voor jouw persoonlijke en onze gezamenlijke toekomst!

Hubrien Meijaard (eigenaar Hubrien-Financieel Advies 2.0)

Share Button