Grootste stijging ooit in duurzaam beleggen in 2015

veb3Gisteren (25 november) vond de BeleggersFair 2016 plaats in de RAI te Amsterdam. Het grootste beleggingsevenement in Nederland trok zo’n 3.500 bezoekers. Portaal Duurzaam Financieel is mediapartner van het event en eigenaar Folkert van der Molen doet verslag van de Masterclass die door de VBDO werd georganiseerd. In deze sessie werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de omvang van duurzaam beleggen en sparen in Nederland in 2015.

Een passant zei tegen zijn metgezel, wijzend op het grote reclamebord van het evenement boven de ingang, “BeleggersFair? Beleggen is toch nooit fair…”.  Toch wel en dan hebben we het over duurzaam beleggen. Uit onderzoek blijkt dat de omvang van duurzaam beleggen in Nederland in de historie nog nooit zo’n grote stijging te hebben meegemaakt als in het jaar 2015!  Een stijging van maar liefst +55,4%, van 6,0 naar 9,3 miljard euro. Als we het nieuw meegenomen aanbod uitsluiten dan is de stijging nog steeds historisch groot: +33,9%, van 6,0 naar 8,0 miljard euro. Het marktaandeel is daarmee gestegen van 10,4% in 2014 naar 13,0% in 2015.

Voorafgaand aan de sessie werd het onderzoeksrapport aangeboden aan de vertegenwoordigers van de 4 sponsoren: Peter Tros (ING), Bas-Jan Blom (ASN Bank), Raymond Hiltrop (Triodos Bank) en Vincent Trieschijn (ABN AMRO).

vbdo_aanbied

 

veb1Na de opening door Angélique Laskewitz (directeur VBDO) werden de resultaten van het onderzoek toegelicht door David De Kruif van de VBDO. Als onderzoeker leek hij zich de historisch grootste stijging van duurzaam beleggen niet te realiseren. De resultaten werden niet in een juichstemming gepresenteerd. Wellicht werd de stemming negatief beïnvloed door de trendbreuk in de omvang van groen sparen waarvan de omvang met 4,3% afnam.veb2

Na de toelichting volgde onder leiding van Angélique een paneldiscussie met de vier vertegenwoordigers van de banken aan de hand van enkele stellingen. Ook de aanwezigen in de zaal werden in deze discussie betrokken.

veb0

 

Lees hier het persbericht over het onderzoek en het onderzoeksrapport zelf.

welkom1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

welkom2

 

 

 

Share Button