Ruim 11% groei van duurzaam sparen en beleggen in 2015

Jaarlijks onderzoekt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) de samenstelling en grootte van de Nederlandse retail en private banking markt voor duurzaam sparen en beleggen. De data is aangeleverd door distributeurs en fondshuizen. Dit jaar is het onderzoek voor het zestiende jaar op rij gedaan. Het onderzoek is ondersteund door sponsors ABN AMRO, ASN Bank, ING Nederland en Triodos Bank.  Het door Nederlanders geplaatste vermogen in duurzame spaar- en beleggingsproducten is in 2015 fors gestegen en met 11,4% gegroeid tot 30,9 miljard euro. Daarmee maakt het 6% uit van de totale Nederlandse markt voor sparen en beleggen. 

Duurzaam sparen

du2Duurzaam sparen kende voor het eerst in jaren een lichte krimp. In 2015 kromp de markt namelijk met 2,2%, naar een marktgrootte van 15,8 miljard euro. Dit is niet in lijn met de totale Nederlandse spaarmarkt die in 2015 met 4,1% is gegroeid. Het marktaandeel van duurzaam sparen komt daarmee in 2015 op 4% van de totale Nederlandse spaarmarkt die een omvang heeft van 389 miljard euro. Tussen 2007 en 2015 ontwikkelde het marktaandeel duurzaam sparen zich van 1,7% naar 4%.

Duurzaam beleggen

du1De totale duurzame beleggingsmarkt is in 2015 met 30,6% procent gegroeid van 11,5 miljard naar 15,1 miljard euro en een marktaandeel van 13% in 2015 (op een totale markt van 115,7 miljard Euro). Er zijn dit jaar door de marktpartijen veel duurzame beleggingsproducten aangedragen, die nieuw in de studie zijn opgenomen. De intrinsieke groei van regulier duurzaam beleggen, relatief aan hetzelfde productenuniversum uit de studie over 2014, bedroeg 2 miljard euro. Het nieuw meege- nomen aanbod bedroeg 1,3 miljard euro. Dit is groei die vóór 2015 is gerealiseerd, maar pas dit jaar in de cijfers terugkomt.

Groen sparen en beleggen

Groene, fiscaal vrijgestelde, beleggingen bleven nagenoeg stabiel op 1,1 miljard euro, wat een trendbreuk is met een jarenlange krimp. Groene spaarproducten zagen echter een lichte uit- stroom van 4,3% naar 3 miljard euro.

download

 

Share Button