Duurzaam beleggen – de basis

In veel blogs (check ze ook op de site van Groen Goud!) ben ik afgelopen jaren ingegaan op groen sparen en beleggen. Veel diverse onderwerpen, voor ieder wat wils, zeg maar…

In deze blog wil ik het eigenlijk eens “gewoon” hebben over “duurzaam beleggen”, maar dan meer in het algemeen. Zeg maar: even terug naar de basis, voor de nog hopelijk vele items die komende jaren nog zullen volgen!

Wat verstaan we eigenlijk onder de term “duurzaam”? En wat onder de term “beleggen”? Nou, over beide woorden kan ik wel een paar columns vol schrijven, maar laat ik het hier even op een korte definitie houden, hebben we nog wat meer ruimte voor concrete voorbeelden!

Duurzaam beleggen betreft alle vormen van investeringen, waarbij we, naast risico en rendement, zo nauwkeurig mogelijk kijken naar de gevolgen voor mens en milieu. De “3 P’s” in de juiste volgorde dus: People, Planet, Profit. De afgelopen jaren is trouwens de overkoepelende term meer geworden: investeringen op basis van “ESG factoren”. Waarbij ESG staat voor Environment, Social en Governance.

Daarnaast worden veel investeringen sinds circa 2016 langs de meetlat gelegd van de “SDS (Sustainable development Goals) doelen” van de UN.

De afgelopen jaren heb ik met veel mensen hierover gesproken en heel veel mogelijkheden voorbij zien komen, van super-alternatief tot super-commercieel… Want de afgelopen jaren is duurzaamheid (gelukkig!) behoorlijk “hot” geworden.

dec4

Pluspunt daarvan is dat bedrijven gewoon niet meer zonder een serieus MVO(Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) beleid kunnen. Aandachtspunt is daarbij wel dat gewoon 100% commerciële clubs websites of beleggingen van een semi-groen sausje voorzien (“Greenwashing”), om zo mee te kunnen liften op de duurzame hausse…

In dit blog richt ik me op een aantal voor particuliere beleggers makkelijk bereikbare duurzame beleggingsmogelijkheden. Dat betekent dus dat ik hier voornamelijk kijk naar investeren via beleggingsfondsen en niet zozeer in individuele bedrijven of initiatieven (we moeten ook wat overhouden voor andere blogs).

Ok, duurzame beleggingsfondsen, waar kunnen we die vinden? En liefst dicht bij huis natuurlijk! Laten we beginnen bij de in Nederland meest bekende “hofleveranciers”: ASN Bank en Triodos Bank. Deze twee banken (die ook wat betreft duurzaam sparen met kop en schouders boven de andere banken uitsteken) hebben beiden een aantal toegankelijke en goed presterende beleggingsfondsen die in iedere beleggingsportefeuille passen.

dec5

Naast ASN Bank en Triodos Bank hebben veel banken/vermogensbeheerders wel één of meerdere duurzame fondsen, zoals RobecoSAM, BNP, Candriam en Kempen. Sommige vermogens beheerders hebben zelfs een specifieke duurzame modelportefeuille: bv. NNEK en ABN AMRO (voor grotere klanten).

Naast de Nederlandse fondsen zijn er natuurlijk wereldwijd een groot aantal specifieke duurzame fondsen, maar dat gaat me hier nu wat te ver voor (kijk alleen al maar eens naar het plaatje hieronder…). Als je wilt kun je daar natuurlijk zelf al naar zoeken, bv. via Morningstar.

dec6

Ook binnen indexbeleggen (“passief” beleggen door een bepaalde index te volgen, bv. de AEX of een index van wereldwijd gespreide fondsen) zijn er een aantal goede mogelijkheden tegenwoordig, bv. via iShares, Theodoor Gilissen en Think. Wel meestal wat “lichtgroener” dan de actieve duurzame fondsen (hoe dat zit? Kom ik zeker ook later op terug!), maar in ieder geval al (veel) beter dan een niet-duurzaam fonds!

Zelf heb ik –alweer een paar jaar geleden- een vijftal duurzame modelportefeuillesgebouwd en beschikbaar gesteld voor mensen of bedrijven die hun geld 100% verantwoord, veilig, eenvoudig en goed renderend willen investeren. In deze -snel erg populair geworden-  “Groen Goud” beleggingsportefeuilles (variërend van voorzichtig tot offensief) zit een gebalanceerde mix zit van een aantal grotere en kleinere duurzame beleggingsfondsen.

dec7

Waar ik het nog niet over heb gehad is het soort beleggingsfonds waarin je je duurzame geld belegt, bv. aandelen- of obligatiefondsen.

Meestal komt, op basis van een stappenplan en een beleggings- of risicoprofiel een voor iedere klant passende modelportefeuille tot stand. Met daarin dan dus een mix van verschillende soorten fondsen. Heel belangrijk (bepaalt circa 80% van je beleggingsresultaten!) en heel veel over te zeggen en schrijven, dus: voer voor een volgend blog!

Kosten: ook nog niet over gehad…maar natuurlijk wel heel belangrijk! Bij de duurzame fondsen en aanbiedende banken en vermogensbeheerders zie je –net als bij de overige fondsen en aanbieders- behoorlijk wisselende vergoedingen. Bekijk, of vraag dus altijd naar de kosten die in fondsen zitten, want die bepalen een behoorlijk deel van je rendement!

(kijk maar eens naar het plaatje hieronder…):

dec8

Zoals je hier hebt kunnen lezen is er nogal wat te vertellen over duurzame beleggingen. Dat heb ik al gedaan en dat blijf ik ook regelmatig doen! In een artikel als dit moet ik me natuurlijk beperken, maar ik hoop en verwacht dat je weer wat houvast hebt gekregen… Want (maar eigenlijk hoef ik je dit als lezer van mijn blogs niet te vertellen…): elke Euro die je duurzaam spaart of belegt is er weer eentje die positief werkt voor jouw persoonlijke en onze gezamenlijke toekomst!

dec9

Hubrien Meijaard, Onafhankelijk financieel lifeplanner en duurzaam vermogensadviseur

Share Button