ESG-beleggen is niet wat men voor ogen had

Het lijkt erop dat mensen zich beginnen te realiseren dat ESG-beleggen niet precies is wat zij voor ogen hadden – zie dit recente artikel in de Economist ‘Sustainable finance is rife with greenwash. Time for more disclosure’. Dit komt zeker niet als een verrassing voor degenen onder ons die al vele jaren duurzaam beleggen.

Wat is dan het probleem? Laten we eens kijken naar het eenvoudige voorbeeld van één van de grootste ESG-aandelen-ETF’s, namelijk de iShares ESG Aware MSCI USA ETF (ESGU) en deze vergelijken met de brede Amerikaanse index – de S&P 500 (SPY).

Kun je het verschil zien? Dat is niet zo gemakkelijk. Het is dan ook geen wonder dat de R2-waarde (R2 – deze geeft aan welk gedeelte van de variatie in de ene variabele door de andere wordt ‘verklaard’) van de ESGU ten opzichte van de S&P 500 maar liefst 0,97 bedraagt, wat betekent dat 97% van de variabiliteit van de ESGU kan worden verklaard door de S&P500. Een blik op de R2 van de andere toonaangevende ESG ETF’s bevestigt deze verontrustende trend:

Vanguard ESG US stock ETF: R2=0.99

Xtrackers MSCI USA ESG leaders Equity ETF: R2=0.99

Global X conscious companies ETF: R2=0.96

Zijn er verschillen tussen de S&P 500 en de grootste ESG ETF’s? De opmerkzame waarnemer zal één belangrijk verschil opmerken, namelijk de kosten. Deze zijn doorgaans 5 keer of zelfs hoger dan de ‘gewone’ index.

Het zal u niet verbazen dat wij bij Mpartners geen fan zijn van passief beleggen in ESG. Het vraagt naar onze mening beslist om een actieve aanpak.

Mocht u interesse hebben om meer over onze aanpak te lezen, klik dan hier om ons impactrapport te ontvangen.

Didy van der Schilden – Michels, CAIA, Founding Partner at Mpartners vermogensbeheer

Share Button