Hoe belegt u groen?

Groen, rood, groen, rood. Als beginnende belegger kon ik uren kijken naar de verspringende aandelenkoersen. Want rendement maken, dat was voor mij het belangrijkste. Dat rendement bepaalde uiteindelijk mijn vakantiebestemming. Dat was de ene keer een heerlijk all inclusive resort in de Dominicaanse Republiek en de andere keer zat er niet meer in dan een vakantie in eigen land. Ook leuk!

Een aantal jaren later en inmiddels wat wijzer heb ik andere prioriteiten. Misschien komt dat wel omdat ik ondertussen een gezin heb. Dan maak je je ineens druk over de volgende generatie. Zij hebben namelijk ook recht op een gezonde en schone leefomgeving. Hoewel ik financieel rendement nog steeds belangrijk vind, hecht ik steeds meer waarde aan maatschappelijk rendement. En gelukkig sta ik hierin niet alleen.

In de beleggingswereld wordt ook steeds meer aandacht geschonken aan duurzaamheid, en impact investing is in opkomst. Als specialist op dit gebied krijg ik hier veel vragen over. Wat is dat nu eigenlijk, duurzaam beleggen? En waarin verschilt dat van impact investing? Heeft dat niet te maken met filantropie? Hoe groen zijn beleggingen nou echt en gaat dit niet ten koste van het rendement?

Duurzaam beleggen

Als u een eenduidig antwoord op de eerste vraag verwacht, moet ik u meteen teleurstellen. Duurzaam beleggen laat zich niet vatten in één definitie. Dat komt omdat iedere aanbieder van beleggingsproducten hier op eigen manier invulling aan geeft.

De ene aanbieder sluit bepaalde beleggingen uit, terwijl de ander kiest voor de meest duurzame beleggingen. Of er wordt gesproken met bedrijven en beheerders van beleggingsfondsen om het gedrag van deze partijen ten positieve te veranderen. Naar mijn mening is hier geen goed of fout. Het gaat er uiteindelijk om wat u, als belegger/investeerder belangrijk vindt.

Financieel rendement hoeft daarbij niet ten koste te gaan van maatschappelijk rendement. Het bewijs daarvoor is te vinden in het vele wetenschappelijk onderzoek dat hiernaar gedaan is. Ik raad u aan het onderzoek van Friede, Busch en Bassen (2015) te lezen.

Impact investing

Wilt u een stap verder gaan dan met duurzaam beleggen? Met impact investing belegt u met de nadrukkelijke intentie om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Dat kan met verschillende thema’s zoals klimaat, gezondheidszorg en economische ontwikkeling. Microfinanciering is hier vermoedelijk de meest bekende beleggingsoplossing van. Hierbij krijgen kleine ondernemers in voornamelijk opkomende landen een lening met voor hen gunstige voorwaarden. Op deze manier helpen we armoede te bestrijden en zorgen we voor meer sociale zekerheid.

Filantropie

Bij filantropie staat maatschappelijk rendement voorop en speelt financieel rendement een ondergeschikte rol. Dit gaat veel verder dan alleen het schenken aan een goed doel. Eigenlijk betreft het alles wat u kunt en wilt inzetten voor een initiatief dat u een warm hart toedraagt. Denk hierbij aan uw kennis, vaardigheden en tijd of aan het netwerk dat u door de jaren heen hebt opgebouwd. Mogelijkheden genoeg.

Dit geldt ook voor de manier waarop u uw vermogen aan het werk kunt zetten. Wilt u alleen het rendement inzetten dat u behaalt over de hoofdsom of vindt u het geen probleem om hieraan ook onttrekkingen te doen? Een mooi voorbeeld vind ik de Prinses Máxima Centrum-obligaties. Deze lening is uitgegeven om de bouw van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie financieel mogelijk te maken. De belegger schenkt hierbij de jaarlijkse renteopbrengsten aan het Prinses Máxima Centrum, in ruil voor fiscaal voordeel.

Al met al zijn er nogal wat mogelijkheden om groen te beleggen!

Jeroen Wahlen,  specialist beleggingsfondsen Van Lanschot 

Share Button