Dit is toch niet de toekomst waar jij van droomt?

Het zijn verschrikkelijke cijfers die Unicef onlangs publiceerde als doorkijkje naar 2030: 69 miljoen kinderen onder de 5 jaar die doodgaan als gevolg van armoede, nog eens 167 miljoen kinderen die in armoede zullen leven en 750 miljoen meisjes die worden uitgehuwelijkt. Dat is toch niet de toekomst die we met elkaar voor ogen hebben?

Impact investing is booming!

Tuurlijk, er is de laatste jaren veel gebeurd. Sinds 1990 is het aantal overleden kinderen als gevolg van armoede gehalveerd en inmiddels gaan in de meeste landen net zoveel meisjes naar school als jongens. Maar laten we onszelf geen rad voor ogen draaien. Tegenover de mooie cijfers staat de situatie van vele andere kinderen voor wie het juist alleen maar erger is geworden afgelopen decennia. 124 miljoen kinderen kunnen bijvoorbeeld nog steeds niet naar school en van de kinderen die wel naar school kunnen, kan 40% nog steeds niet lezen, schrijven of rekenen. Omdat ze door armoede ondervoed zijn. Laten we ook niet vergeten dat 9 op de 10 Afrikaanse kinderen onder de Sahara in extreme armoede leven. Hier moeten we met elkaar wat mij betreft iets aan doen. En gelukkig vinden wij dat niet alleen. Ik zag een tweet van Paul Polman (de grote baas van Unilever). Impact investing is booming!

Ook jij kunt meestrijden tegen armoede

Impact investing is niet alleen voorbehouden aan mensen en bedrijven met een hele dikke portemonnee. Ook mensen met minder middelen kunnen goed doen met hun geld. Bijvoorbeeld door donaties te geven voor rampgebieden, microkredieten te verstrekken of door te investeren in duurzame armoedebestrijding via een partij als Lendahand. Door onze boodschappen bewuster te doen en ons geld niet meer te stallen bij banken die investeren in wapenfabrieken. Er is een tijdperk aangebroken waarin we met elkaar ons financiële systeem kunnen herontwerpen als ‘a force for good’. Doe je mee?

Hans Kramer (Lendahand)

Share Button