Klimaatlijst

PFZW behoort wereldwijd tot de top van beleggers die het goed doen op het gebied van klimaatbeleid. Dat bleek onlangs uit een internationale publicatie. Fijn om te weten, maar voor ons geen reden om tevreden achterover te leunen. Integendeel, we leggen ook de komende jaren de lat hoog.

Vorige week publiceerde het Asset Owner Disclosure Project een onderzoek naar het klimaatbeleid van de 500 grootste beleggers ter wereld. Hoe gaan die grote beleggers om met klimaatverandering? Werken zij met hun beleggingen aan het beperken van klimaatverandering? En beschermen ze hun beleggingsportefeuilles tegen de gevaren ervan? Op die vragen geeft het onderzoeksrapport  antwoord. Het rapport bevat een lijst van de 500 grootste beleggers ter wereld, gerangschikt op volgorde van wie zijn beleid het beste op orde heeft. PFZW staat wereldwijd op de zesde plaats. Vorig jaar stonden we ook hoog, maar wel twaalf plaatsen lager.

Europa doet het goed

Wat opvalt in de lijst, is dat Europese beleggers het relatief goed doen. De top-3 wordt gevormd door een Australisch, Engels en Amerikaans pensioenfonds, maar verder staan vooral Europese partijen hoog in de lijst. Met ABP en PFZW staan Nederlandse pensioenbeleggers twee keer in de top-tien. Verder doen vooral de Scandinavische landen het opvallend goed. Veel beleggers uit de VS, Azië en het Midden-Oosten blijven helaas nog flink achter met hun klimaatbeleid.

Demonstratie

Volgende week krijgen we bij PFZW bezoek van Fossiel Vrij NL. Zij komen ons met een kleine demonstratie aansporen om nóg meer te doen aan klimaatbeleid. De dringende wens van de demonstranten is dat we al onze beleggingen in fossiele brandstoffen zo snel mogelijk verkopen. We ontvangen de demonstranten met open armen. Want ook wij vinden klimaatverandering een belangrijk thema, om verschillende redenen. Allereerst omdat we zorgvuldig op de centen van onze deelnemers willen passen. Wanneer een snel veranderend klimaat zorgt voor misoogsten, zeespiegelstijging, overstromingen en extreme droogte, dan kan dat leiden tot grote economische schade die ook onze beleggingen zullen raken. En dus de pensioenen van onze deelnemers. Daarnaast geloven we dat je pas echt van een goed pensioen kan genieten in een wereld die schoon, veilig, stabiel en vreedzaam is. Zo’n wereld willen we zelf, maar we willen hem ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Ook daarom is klimaatverandering voor ons een cruciaal thema.

Brede aanpak

Fossiel Vrij NL wil dus dat we al onze beleggingen in fossiele brandstoffen direct verkopen. Wij pakken dat iets anders aan. We willen de totale CO2-uitstoot van alle ondernemingen, projecten en vastgoed waarin we beleggen, in 2020 hebben gehalveerd. We kijken daarbij dus nadrukkelijk niet alleen naar fossiele brandstoffen, maar veel breder. Binnen de aandelenportefeuille verschuiven we bijvoorbeeld beleggingen van de minst naar de meest energie-efficiënte ondernemingen. Tot nu toe boeken we daarmee resultaat. Onze hoge positie in de top-500 van beleggers met een goed klimaatbeleid, getuigt daarvan.

Peter Borgdorff, Directeur PFZW

Share Button