Maak Black Friday duurzaam!

Het fenomeen Black Friday, overgewaaid uit de VS, wordt vaak gezien als de aftrap van het grote shopping-festijn voor de feestdagen. Goed voor de omzet – slecht nieuws voor onze leefomgeving.

Jaarlijks worden er miljarden euro’s uitgegeven op Black Friday. Veel winkels proberen consumenten met stunt-aanbiedingen te verleiden tot de aankoop van spullen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Goed voor de omzet van vooral grote winkelketens. De grote vraag is natuurlijk: is dit wel duurzaam?

Deze producten worden vaak op vervuilende wijze geproduceerd in verre landen en hebben een halve wereldreis achter de rug voordat ze in de lokale grabbelton belanden. Los van de schade door uitputting van grondstoffen en CO2-uitstoot veroorzaakt door het lange transport, is het ook een nekslag voor kleine winkeliers. Ze kunnen nauwelijks concurreren met de spotgoedkope aanbiedingen van grote ketens.

Een groeiend aantal bedrijven en merken werkt aan meer bewustzijn over de negatieve invloed van mateloze consumptie op onze planeet. Niet om mensen met schuldgevoel achter te laten, maar om ze te attenderen op verantwoorde alternatieven die bijdragen aan een betere wereld.

Wat doet DuuzaamBeleggenAcademie zelf?

Bij DuurzaamBeleggenAcademie zijn we ervan overtuigd van win-win-situaties. Zo laten we onze leden zien hoe ze op verantwoorde wijze kunnen zorgen voor hun financiële toekomst en tegelijk bij kunnen dragen aan een mooiere wereld.

Dit credo willen we natuurlijk ook rondom Black Friday trouw blijven. Daarom bij ons geen stunt-kortingen en cyber-deals maar een directe bijdrage aan natuurbescherming. Van alle aankopen gedaan tussen 18 en 29 november 2021 doneren wij 20% aan EarthToday.

Wat is EarthToday?

EarthToday is een wereldwijd initiatief dat de natuurgebieden op de aarde meter voor meter wil beschermen. Het doel is om natuurbescherming hiermee te versnellen. Voor elke €1,20 wordt 1m2 natuur beschermd en een nieuwe m2 in bescherming genomen. Iedereen die een mnatuur beschermt, ontvangt een aandeelhouderscertificaat van EarthToday.

De vierkante meters worden beschermd door de Union of Nature Foundation, een internationaal samenwerkingsverband van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.

Sabine Pronk, DuurzaamBeleggenAcademie

Share Button