Qauthar stelt zichzelf de vraag: Hoe bereik ik het meest met mijn euro?

Qauthar Saleh (46) investeert via PlusPlus omdat hij graag impact maakt. Welk project hem in het bijzonder aanspreekt? Lachend: “O, ik denk dat ik geen enkel project heb overgeslagen, behalve de veeboer, want ik ben vegetariër!”

Je hoeft de in Amsterdam woonachtige Qauthar niet te vragen of hij bewust met zijn geld omgaat. Als financial controller bij een groot investeringsbedrijf in commercieel vastgoed smijt hij niet zomaar geld over de balk. “Ik ben altijd zoekend naar hoe ik de meeste impact kan maken. Ik houd bijvoorbeeld crowdfundprojecten in de gaten. Het is heel inspirerend om het enthousiasme van ondernemers te zien die een mooie visie hebben.”

Kantoorbaan

“Zelf heb ik een kantoorbaan en is het stappen in crowdfundprojecten het meest ondernemende wat ik doe. Het lef om zelf een onderneming te starten heb ik niet, maar ik geef graag financiele steun aan mensen met een goed plan. Je hebt nu eenmaal meestal startkapitaal nodig. Ik wil niet onbescheiden zijn, maar ik heb gewoon een heel goed salaris. Dat heb ik te danken aan de gelukkige omstandigheid dat ik in Nederland geboren ben. Mijn vader komt uit India. Meerdere keren ben ik in New Delhi geweest. In zo’n grote stad wordt je wel geconfronteerd met armoede.”

Effectief altruïsme

Qauthar vertelt dat hij bijzonder geïnspireerd is door het effectief altruïsme, een filosofische en sociale beweging die nadenkt over hoe je de meeste impact kunt maken. “Heel concreet betekent dit dat je jezelf de vraag stelt: Geef ik deze ene euro aan een zwerver op straat of koop ik een levensreddend malarianet voor een gezin in Afrika? Je gaat ook steeds bewuster nadenken over wat je doet met je rijkdom. Ik probeer 20 procent van mijn inkomen weg te geven”.

Qauthar geeft nog een klein voorbeeld hoe dit zijn keuzes bepaalt. “Ik wilde een kastje kopen en neigde naar de duurdere variant, maar heb toch de goedkopere gekocht. Het verschil in euro’s heb ik overgemaakt naar een goed doel.”

Wat kun je missen?

“Het effectief altruïsme heeft twee pijlers”, vertelt Qauthar. “De eerste is de vraag: wat kun je missen? En de tweede is: hoe heb je de grootste impact? Bij PlusPlus spreekt de impact me enorm aan. Ten eerste zie je wat er met je geld gebeurt en daarnaast komt het geld in principe terug om weer te kunnen herinvesteren. Bovendien vind ik duurzaamheid belangrijk en ook dat zie ik terug bij PlusPlus. Wat ik er zelf aan heb? Het geeft een goed gevoel om anderen een handje te helpen. Ik zou graag willen dat iedereen het goed heeft.”

 

Bekendheid

PlusPlus bestaat deze maand een jaar. De loyale investeerder wenst de organisatie vooral meer bekendheid. “Ik wil nooit naar mijn omgeving te pusherig overkomen als de eeuwige wereldverbeteraar, maar ik probeer mensen wel te inspireren door gewoon mijn eigen verhaal te vertellen. Ik hoop dat steeds meer mensen het belang inzien van het bijdragen aan een betere wereld.”

Share Button