Groenfondsen verslaan duurzame aandelenfondsen in 2000

Uit de berekende rendementsgegevens afkomstig van het onderzoeksinstituut Nyfer (Universiteit van Nyenrode) blijkt dat de beursgenoteerde groenfondsen beter hebben gerendeerd dan de aandelenfondsen.

Het ABN Amro Groenfonds heeft het best gerendeerd van alle duurzame en groene fondsen samen. Het behaalde over 2000 een rendement van 11,8%. Vervolgens komen het Triodos Groenfonds (6,9%) en het ASN Groenprojectenfonds (3,1%). Pas op de vierde plaats komt het eerste duurzame aandelenfonds. Zoals bijna te verwachten is, is dat wederom het ASN Aandelenfonds met een rendement van 2,4%. Twee duurzame aandelenenfondsen behaalden een negatief rendement in 2000: het mixfonds ABF (-6,6%) en het Robeco DuurzaamAandelen Fund (-9%).
Van de nieuwe fondsen die in de loop van 2000 gelanceerd werden, ontbreken uiteraard de gegevens.

De groenfondsen zijn in 2000 sterk aangetrokken in koers doordat er zekerheid kwam over de veiligstelling van de fiscale voordelen in het nieuwe belastingstelsel voor dergelijke beleggingen. Evenals andere aandelenfondsen hadden de duurzame aandelenfondsen daarentegen te kampen met een negatief beurssentiment.

Als het Ohra Milieutechnologiefonds ook als een duurzaam fonds te beschouwen is dan hebben we een andere koploper: dit fonds behaalde maar liefst een rendement van ruim 30% in 2000, na jaren sterk achtergebleven te zijn.

Share Button