ASN over 2000 best renderende internationaal beleggingsfonds in Nederland

Bron
NRC/Nyfer

(NRC, Menno Tamminga, 9/1/2001)

Ethiek blijkt lucratief. Ethisch belegger ASN Aandelenfonds was vorig jaar koploper onder internationale beleggingsfondsen. Het fonds groeide dankzij nieuwe inleg van klanten met 55 procent.

Ethisch beleggen geeft mensen niet alleen een goed gevoel. Het loont ook. Sterker nog, het loont meer. Het ASN Aandelenfonds, voortrekker in ethische beleggingen, leverde vorig jaar betere financiële prestaties dan de graadmeter van de mondiale effectenbeurzen.

Het ASN Fonds maakte volgens het onderzoeksinstituut Nyfer ruim 2 procent rendement, terwijl de mondiale beursgraadmeter vorig jaar met bijna 7 procent daalde. Het onderzoeksbureau Iris (Rabo/Robeco) komt op bijna 5 procent rendement voor het ASN Fonds.

De rendementspiek komt op een moment dat de animo onder consumenten rap groeit om geld in ethische beleggingen te steken. Geldgiganten als ING, ABN Amro en Robeco lanceerden in reactie daarop eigen duurzame beleggingsfondsen. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) becijferde dat de bedragen die met duurzaam en groen sparen en beleggen zijn gemoeid in de periode 1987-1999 zijn vertienvoudigd tot 7,5 miljard gulden. Als percentage van de totale particuliere besparingen en beleggingen steeg het duurzame segment in deze periode, vooral dankzij de fiscale impuls voor groene spaarfondsen, van minder dan 0,5 naar 1,75 eind 1999.

En de vakbeweging, die een dikke vinger in de pap heeft bij de belegging van meer dan 1.000 miljard gulden Nederlands pensioengeld, wil ook voor die vermogens duurzame beleggingscriteria gaan hanteren. Zowel CNV als FNV heeft inmiddels gedragscodes opgesteld die in de besturen van pensioenfondsen aan de orde moeten worden gesteld.

Het ASN Fonds profiteerde vorig jaar van de animo onder beleggers. Vorig jaar staken (nieuwe) klanten per saldo 105 miljoen euro (ruim 220 miljoen gulden) in het fonds, een toename van 55 procent, tot 290 miljoen euro (640 miljoen gulden). De grootste nieuwkomer op het gebied van duurzaam beleggen, het gelijknamige fonds van Robeco, boekte vorig jaar volgens de Iris-cijfers een negatief rendement van 9 procent.

Het rendement van het ASN Fonds was vorig jaar hoger dan dat van de Nederlandse beleggingsfondsen die hun geld steken in internationale aandelen, zo blijkt uit cijfers van Nyfer en Iris. Over langere periodes (3 en 5 jaar) gemeten presteert het ASN Fonds ook beter dan de mondiale beurzenindex.

Al zit in dat internationale aspect direct een van de verklaringen voor de rendementspiek van het ASN Fonds, zo vertelt een van de fondsbeheerders, Marco van Son, van SNS Asset Management. Het ASN Fonds belegt geen geld in het Verre Oosten of Japan, een regio waar de aandelenmarkten het vorig jaar slecht deden. De informatieverschaffing door ondernemingen in deze regio is niet voldoende voor de keurmeesters van het sociaal/ethische en duurzame karakter van de bedrijfsactiviteiten, om een oordeel te kunnen vellen. En juist die voorafgaande selectie van geschikte bedrijven vormt het karakter van het fonds als ethische belegger. Doorsnee mondiale beleggingsfondsen kunnen uit aandelen van duizenden bedrijven kiezen, ASN heeft er ‘maar’ 83 die door de selectie zijn gekomen. Sommige bedrijfstakken zijn bij voorbaat uitgesloten, zoals kernenergie en daaraan gerelateerde (energie)bedrijven en wapenhandel. Aan de overige stellen de keurmeesters voorwaarden, op het gebied van onder meer milieubeleid, mensenrechten en sociaal beleid. Ook bedrijven die daarin positief opvallen kunnen alsnog gemeden worden, als zij in de bio-industrie zitten of alcohol verkopen.

Naast de regionale beleggingsdwang heeft ook de keuze van individuele aandelen het rendement gespekt. Bij de 59 bedrijven waarin het fonds belegt zaten 7 die met een overnamepremie werden gekocht door een ander, zoals Norit, het Duitse Mannesmann en US West, een Amerikaans telefoonbedrijf. Verder bleef het fonds buiten pure internetbedrijven, maar zat het wel in enkele sectoren die extra geliefd bleken, zoals windmolenbouwers Vestas en Neg Micon. Die waren goed voor rendementen van meer dan 200 procent.

Share Button