Consumentenbond wil meer toezicht teaksector

De Consumentenbond wil dat teakbeleggingsfondsen gaan vallen onder het toezicht van de Nederlandsche Bank (DNB) en de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE).

‘De huidige wetgeving is te beperkt. We vinden dat ook beleggingsfondsen met een individueel karakter onder wettelijk toezicht moeten vallen’, aldus een woordvoerder. De Consumentenbond waarschuwt beleggers al jaren voor beleggen in teakfondsen, mede omdat toezicht ontbreekt.

Tot nu toe vallen alleen collectieve beleggingsfondsen onder het toezicht van DNB en de STE. Teakfondsen worden niet als collectieve beleggingen gezien omdat beleggers individuele kavels of bomen kopen.

Spelers in de houtbranche vinden dit onderscheid echter onterecht. Bosbouw is per definitie collectief en teakfondsen zouden daarom automatisch onder de Wet Toezicht Beleggingsinstellingen moeten vallen, zeggen zij. Volgens directeur J. Ververs van Fiam, een fonds dat belegt in beursgenoteerde bosbouwbedrijven over de hele wereld, staan bomen op één bosbouwproject. Ze worden gezamenlijk gekapt en verkocht en de opbrengst wordt verdeeld.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën verklaart echter dat de financiële constructies die nu worden aangeboden alleen als individueel kunnen worden aangemerkt. ‘Als individueel toch collectief blijkt te zijn, dan moeten fondsen dat in hun folder aangeven.’

Vorige maand werd bekend dat Financiën het toezicht op teakfondsen wil aanscherpen. Er moeten vooral strengere reclamevoorschriften komen. Daarvoor is een wetswijziging nodig. ‘Dat is het minste wat je zou kunnen regelen. Maar we kunnen de wet niet zo aanpassen dat individuele beleggingen eronder vallen’, aldus de woordvoerder.

Share Button