FNV belegt in kernenergie en wapenindustrie

Bron
NRC

(Gepubliceerd in het NRC van 8 juni 2002).

Het gemeenschappelijke beleggingsfonds van de vakcentrale FNV belegt in de wapenindustrie, producenten van kernenergie en in bedrijven die in opspraak zijn geraakt door milieuvervuiling of slechte arbeidsomstandigheden. Nagenoeg alle grote wapenfabrikanten zitten in de beleggingsportefeuille van de vakbeweging.

Het fonds, dat geld van aangesloten bonden, stakingskassen en pensioenvoorzieningen beheert, zegt een ‘duurzaam beleggingsbeleid’ te hanteren. Het vermogen van 715 miljoen euro moet volgens de eigen richtlijnen naar bedrijven gaan die ,,duurzaamheid op het gebied van sociaal- en milieubeleid tot de kern van de bedrijfsstrategie” rekenen. Er zou niet belegd mogen worden in bedrijven die ,,een aanzienlijk deel van de omzet genereren door de productie van en/of handel in wapens, tenzij dit gebeurt in opdracht van democratisch gekozen regeringen in het kader van hun overheidstaak”, zo stelt een FNV-brochure.

Toch belegt de vakcentrale volgens het jaarverslag in fabrikanten die raketten en afweergeschut leveren en geleverd hebben aan onder meer Saoedi-Arabië, Pakistan, Koeweit, Egypte, Jordanië en Colombia. Uit een rapport van de Verenigde Naties bleek gisteren dat in het laatste land vorig jaar 185 vakbondsbestuurders zijn vermoord.

Het beleggingsfonds van de vakbonden belegt ook in Exelon, de grootste kernenergie-opwekker van de VS, die onder meer de kerncentrale van Three Mile Island in Harrisburg exploiteert.

Volgens voorzitter C. de Wildt van het dagelijks bestuur van het gemeenschappelijk beleggingsfonds FNV is nog niet de gehele aandelenportefeuille gecontroleerd op de duurzaamheid ervan. ,,Daar zijn we vorig jaar mee begonnen.” Hij wijst erop dat productie van kernenergie bij de FNV ,,geen uitsluitingsgrond is.”

Volgens directeur P. Sprengers van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame ontwikkeling wordt kernenergie over het algemeen gemeden door duurzame beleggers in Nederland, zeker als het meer dan de helft van de omzet van een bedrijf uitmaakt. Volgens een woordvoerder van de duurzaam bankierende Triodos Bank sluiten duurzame beleggers de wapenindustrie doorgaans uit.

Circa 12 procent van het FNV-fondsvermogen is geïnvesteerd in chemie-, farmacie- en biotechnologiebedrijven. Daaronder bevindt zich chemieconcern Dow Chemical waarvan dochter Union Carbide een giframp in Bhopal veroorzaakte. Over de aansprakelijkheid van het chemieconcern wordt nog steeds gesteggeld. Mediaconcern Walt Disney en kledingfabrikant GAP zitten eveneens in de aandelenportefeuille van het FNV-beleggingsfonds. Deze ondernemingen liggen in Amerika onder vuur vanwege hun vermeend slechte sociale beleid in fabrieken in Cambodja, China en de Filippijnen.

Share Button