Tweede Kamer probeert groen beleggen te redden

(Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 9 november 2002.

Regeringspartijen CDA en LPF overwegen sterk om de fiscale heffingskorting voor groene beleggingen in stand te houden. De LPF zoekt naar een alternatieve bezuiniging om de ‘groenregeling’ te kunnen redden.

PvdA en de andere oppositiepartijen hebben al eerder laten weten de groenregeling te willen behouden. De VVD komt hierdoor alleen te staan. Maandag wordt het kabinetsplan in de kamer besproken.

Het voornemen van het kabinet om het belastingvoordeel op ‘ groen beleggen’ af te schaffen, heeft geleid tot veel protest uit de samenleving. Donderdag overhandigde de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling 16.000 protest-handtekeningen aan staatssecretaris Steven van Eijck van Financiën. Ook de Triodos Bank en andere financiële instellingen hebben zware kritiek geuit op het plan.

Beleggers in goedgekeurde ‘groene’ projecten, bijvoorbeeld in duurzame energie en biologische landbouw, mogen volgens de groenregeling 1,3% in mindering brengen op de te betalen inkomstenbelasting. Sinds de start van de fiscale groenregeling is door 140.000 spaarders en beleggers euro 2,8 mrd geïnvesteerd in groene projecten. Volgens berekeningen van KPMG en CE derft de fiscus dit jaar euro 31 mln aan belastinginkomsten door de groenregeling.

Olaf Stuger, energiewoordvoerder van de Tweede-Kamerfractie van de LPF, verklaart dat zijn partij momenteel mogelijkheden onderzoekt om elders op de begroting de nodige bezuinigingen te vinden om de groenregeling te redden. ‘Wij zullen er alles aan doen om de groenregeling te behouden. Het gaat tenslotte maar om euro 30 mln’.

Volgens Stuger, die zich onder de indruk toont van het ‘massale protest’, heeft de overheid bij beleggers verwachtingen geschapen. ‘Die moeten we nakomen, anders ondermijnen we het vertrouwen van de burger in de overheid. Daarnaast is het een goede zaak als duurzame projecten worden gestimuleerd.’

CDA-parlementariër Frans de Neree zegt eveneens serieus te overwegen om de groenregeling buiten de bezuinigingen te houden. ‘Als er een alternatief komt met een goede financiële dekking, zullen wij dat zeker steunen.

Share Button