Beleggers tekenen massaal protest aan tegen aantasting van groenregeling

(Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 8 november 2002).

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling heeft donderdag ruim 16.000 handtekeningen overhandigd aan demissionair staatssecretaris Steven van Eijck van Financiën. Met de handtekeningenactie wil de VBDO protesteren tegen het afschaffen van de fiscale heffingskorting voor groene beleggingen.

De handtekeningenactie is twee maanden geleden gestart. Het resultaat ervan heeft directeur Piet Sprengers van de VBDO verrast. Nederland telt ongeveer 160.000 groene beleggers. Op grond daarvan had de VBDO gerekend op hooguit 5000 handtekeningen. Het werden er uiteindelijk meer dan driemaal zoveel. Protestkaarten werden verspreid door de VBDO zelf, enkele maatschappelijke organisaties en twee banken, de ASN en Triodos Bank.
Een deel van de protesten kwam bij de VBDO binnen per e-mail. Bij de aanbieding van de handtekeningen aan Van Eijck nodigde Sprengers de staatssecretaris uit de commentaren van ‘geschokte beleggers’ in de e-mails te lezen. ‘Kleine en grote particuliere beleggers die er nooit bij stilgestaan hebben dat de overheid hen zó in de steek zou laten’, aldus Sprengers.
Uit de e-mails blijkt volgens hem dat beleggers voor de groenregeling hebben gekozen ter financiering van hun pensioen of een eigen woning of voor het beheer van familiekapitaal. ‘De groenregeling was immers door de steun van de overheid een stabiele investering’, aldus Sprengers. ‘Weliswaar met een laag rendement, maar ook met een laag risico: ideaal voor de langetermijninvesteerder.’
De gemiddelde inleg in groene beleggingen bedraagt volgens Sprengers euro 8000. De VBDO-directeur haalde fel uit naar Van Eijcks argument dat de groenregeling niet aan haar doelstelling voldoet omdat deze geen idealisten aantrekt, maar vooral ’tax-driven’ beleggers. ‘Nou en?’, aldus Sprengers. ‘Het was de bedoeling om de markt te stimuleren, zodat er meer belegd wordt in projecten die in het belang zijn van natuur en milieu. Wat doet het ertoe of dat is gebaseerd op ideële of tax driven motieven?’
Helemaal bont heeft Van Eijck het volgens hem gemaakt door te beweren dat velen gebruikmaken van de groenregeling terwijl zij toch al van plan waren om groen te beleggen. ‘Volgens u profiteren die mensen van een regeling waar ze geen recht op hebben’, zei hij tegen Van Eijck. ‘Mensen die soms voor het eerst van hun leven gingen beleggen worden nu bedankt’, aldus Sprengers. ‘Hun betrokkenheid wordt door de overheid niet meer op prijs gesteld.’

Share Button