Lancering SiRi GLOBAL 500, eerste databank met duurzaamheids gegevens van de 500 grootste ondernemingen ter wereld.

Vandaag lanceert de SiRi Group een databank met duurzaamheidgegevens van de 500 grootste beursgenoteerde ondernemingen ter wereld.

De SiRi Group is een wereldwijd netwerk van researchinstellingen die zich hebben gespecialiseerd in het verzamelen van feiten over sociale en milieuaspecten van ondernemingen.
De SiRi Global 500 biedt financiele instellingen en institutionele beleggers (pensioenfondsen) de unieke mogelijkheid om op grond van eigen duurzaamheidcriteria ondernemingen te laten selecteren voor opname in een duurzame portefeuille.

Voor het eerst zijn door een twaalftal nationale researchinstellingen volgens een standaardmethode wereldwijd gegevens verzameld over beursgenoteerde ondernemingen. Deze unieke methode is ondermeer gebaseerd op een actieve dialoog met de multinationals over de duurzaamheidaspecten als omgang met werknemers, kinderarbeid, milieuzorg en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

SiRi Group
Triodos Research, onderdeel van de Triodos Bank Groep, is samen met het Amerikaanse KLD (Kinder, Lydenberg & Domini & Co) een van de oprichters van de SiRi Group. SiRi staat voor Sustainable Investment Research International.
De SiRi Group beschikt over een netwerk van meer dan 100 researchers die wereldwijd ondernemingen op sociaal- en milieuaspecten screenen. De gezamenlijke SiRi Group leden hebben wereldwijd ruim 1.700 ondernemingen onderzocht. In tegenstelling tot researchinstellingen die vanuit hun vestigingsland wereldwijd onderzoek verrichten, beschikt de SiRi Group over onderzoekers die werken in het land waar het bedrijf is gevestigd. Deze onderzoekers kennen de taal en cultuur van het land. De ervaring leert dat dit leidt tot een hogere kwaliteit van research en bedrijven motiveert tot een beter sociaal- en milieubeleid.

Aangesloten leden van de SiRi Group zijn: AreSE (Frankrijk), Avanzi (Italië), Caring Company (Scandinavië), Centre Info (Zwitserland), Fundación Ecologia y Desarrollo (Spanje), KLD & Co (USA), MJRA (Canada), PIRC (Verenigd Koninkrijk en Ierland), Scoris (Duitsland en Oostenrijk), SIRIS (Australië en Nieuw Zeeland), Stock at Stake (België, Luxemburg en Japan), Triodos Research (Nederland).

Triodos Meerwaarde Fondsen
In Nederland worden de gegevens uit de databank onder meer gebruikt door Triodos Meerwaarde Fondsen. Deze duurzame fondsen beleggen wereldwijd in ondernemingen die goede financiële resultaten combineren met een boven gemiddelde score op sociaal- en milieugebied. Uitgangspunt bij het beleggingsbeleid is dat naast de factor ‘rendement’, ook de factoren ‘mens’ en ‘natuur’ worden getoetst. Met behulp van bedrijfstakstudies worden bedrijfsvergelijkingen verricht. Hierbij komen alleen de 50% meest sociale en schone bedrijven in aanmerking voor een belegging. Onderzoek door Ernst & Young toont aan dat de benadering en criteria van Triodos Meerwaarde Fondsen wat transparantie en consequente toepassing betreft, uniek zijn voor duurzame beleggingsfondsen in Nederland.
Triodos Meerwaarde Aandelenfonds en Obligatiefonds zijn inmiddels één jaar genoteerd aan Euronext Amsterdam. Dat duurzaam beleggen niet ten koste van het rendement hoeft te gaan toont het resultaat over het eerste jaar. Bovendien waren de drie Triodos Meerwaarde Fondsen de best presterende duurzame fondsen van Nederland.

Rendementsoverzicht Triodos Meerwaarde Fondsen per 15 oktober 2001, één jaar na lancering.

12 maanden Benchmark
Triodos Meerwaarde Aandelenfonds -/- 8,6 % -/- 24,3 %
Triodos Meerwaarde Mixfonds + 1,0 % -/- 8,8 %
Triodos Meerwaarde Obligatiefonds + 7,8 % + 9,7 %

Berekening Nyfer, het onafhankelijke onderzoeksbureau van de Universiteit Nijenrode.
Ten behoeve van de berekening van het rendement wordt verondersteld dat uitgekeerde dividenden in het fonds worden herbelegd.

Share Button