In 2002 ruim 9% groei voor Triodos Bank

Bron
Triodos Bank

Links


In 2002 is Triodos Bank wederom gegroeid. Het balanstotaal groeide met ruim 9%. Het totaal bedrag dat Triodos Groep in beheer heeft, bedraagt eind 2002 EUR 1,3 miljard, een groei van 14%. De netto winst van Triodos Bank steeg met 12% en bedraagt EUR 2,6 miljoen.

Bij de publicatie van de jaarcijfers over 2002 maakt Triodos Bank bekend dat zij het voornemen heeft om in 2004 een vestiging in Spanje te openen. Tevens kondigt de bank aan eind april 2003 een uitgifte van nieuwe aandelen Triodos Bank te starten.

Triodos Bank constateert dat er ondanks de economische recessie een aanhoudende groei is in duurzaam sparen en groen beleggen. Ook de vraag naar kredietverlening in de sectoren Natuur & Milieu, Cultuur en Sociale Economie blijft stijgen.

Groei activiteiten
Zowel in de Nederlandse, de Belgische als de Britse vestiging van de bank was in 2002 sprake van groei. De kredietportefeuille groeide in 2002 met 18% tot EUR 387 miljoen. Het totaal bedrag aan toevertrouwde middelen groeide met ruim 9%. Het aantal rekeningen bij de bank is met 13% gestegen.

Europese Duurzame Bank
Triodos Bank heeft naast de vestiging in Zeist thans kantoren in België (sinds 1993) en het Verenigd Koninkrijk (sinds 1995).
Algemeen Directeur Peter Blom: ‘De opening van een vierde vestiging in Spanje past in de strategie van Triodos Bank om uit te groeien tot een Europese bank die gespecialiseerd is in duurzaam bankieren. In Spanje is veel vraag naar kredietverlening in de sectoren waarin Triodos Bank specialist is, zoals biologische landbouw en zonne- en windenergie. Bij spaarders en beleggers is er grote interesse voor duurzaam sparen en groen beleggen.’

Triodos heeft begin 2003 de activiteiten van het Spaanse Proyecto Trust overgenomen. Proyecto Trust, gevestigd in Madrid, is al vier jaar actief op het gebied van de advisering en financiering van duurzame projecten zoals biologische landbouwbedrijven en sociale projecten. Triodos Bank heeft via Proyecto Trust reeds een aantal financieringen in Spanje verstrekt.

Nieuwe emissie van aandelen
De groei van activiteiten van Triodos Bank en de verdere internationalisering zijn aanleiding om eind april 2003 een nieuwe emissie van aandelen te starten. Het is de zesde keer dat Triodos Bank een dergelijke emissie uitschrijft. Eerdere emissies vonden plaats in 1980 bij de oprichting van de bank, en in 1986, 1992, 1996 en 2000. De aandelen Triodos Bank zijn niet
beursgenoteerd, maar wel verhandelbaar via Triodos Bank zelf. Bij de oprichting van de bank is gekozen voor certificering van de aandelen om zo de onafhankelijke koers en missie van de bank te waarborgen.

Share Button